Annons

Förening misstänkt för medlemsfusk

En förening i Borås misstänks för systematiskt fusk för att få ut högre kursbidrag genom Medborgarskolan. Beloppen är betydande.
Borås • Publicerad 21 januari 2013
Foto: Jan Pettersson
Foto: Jan Pettersson

– Det handlar varken om enstaka personer eller timmar, säger förbundsrektor Carl Johan Östh.

Medborgarskolans huvudkontor gör varje år stickprovskontroller på ett antal utvalda orter för att försäkra sig om att utbetalningarna har gått rätt till. Borås nagelfors när det gäller 2011 års verksamhet och då uppstod frågetecken kring den utpekade föreningen.

Annons

– När vi får indikationer på att något inte stämmer så går vi in på djupet och gör ganska gedigna kontroller, säger Carl Johan Östh.

Anställda ringer exempelvis runt till angivna kursledare och deltagare för att kontrollera om de har varit med på aktiviteterna.

Rundringningen avslöjade att Boråsföreningen har registrerat människor som varken är medlemmar i föreningen eller har gått någon av kurserna.

– Jag blev både förbannad och chockad när jag fick veta att föreningen har använt mitt och övriga familjemedlemmars personnummer för att plocka ut pengar. Jag känner mig utnyttjad, säger en boråsare som har falskregistrerats och känner till ytterligare fem-sex personer som har drabbats.

Carl Johan Östh vill inte redogöra närmare för omfattningen på de upptäckta felaktigheterna.

– Nej, jag kommenterar inte det eftersom utredningen fortfarande pågår.

Handlar det om medvetet fusk?

– Det kan jag inte heller säga i det här skedet. Den fortsatta utredningen får visa om det handlar om missförstånd eller medvetet bedrägligt beteende.

Representanter för Medborgaskolans huvudkontor i Uppsala har redan varit i Borås vid ett par tillfällen för fördjupade kontroller på lokalkontoret. I dag träffar de ledningen för den utpekade föreningen.

– De får en chans att förklara hur de ser på situationen. Vi kanske kan reda ut en del frågetecken redan vid sittande bord, annars får vi vidta lämpliga åtgärder, säger Carl Johan Östh.

Annons

Ifall de felaktiga utbetalningarna beror på missförstånd eller omedvetna fel så nöjer sig Medborgarskolan med att kräva föreningen på återbetalning.

– Om vi anser att det rör sig om medvetet bedrägligt beteende så blir det polisanmälan också, säger Carl Johan Östh.

De ansvariga på Medborgarskolan i Borås vill inte kommentera misstankarna utan hänvisar till regionkontoret i Göteborg.

– Vi har arrangerat kurser i samarbete med föreningen i tre år och har inte haft anledning att misstänka något missbruk, säger regionchefen Lars Hjalmarsson.

Förra året arrangerades tolv kurser. Medborgarskolan vill dock inte uppge hur många deltagare föreningen kvitterade ut pengar för.

Ingen annan Boråsförening har utsatts för fördjupade kontroller efter revisionen 2011.

Medborgarskolan misstänker fusk hos en förening i Borås. Människor som varken är medlemmar eller har varit på kurserna ska ha registrerats.

Medborgarskolan

Medborgarskolan bildades 1940 och har idag verksamhet i 229 av 290 kommuner i Sverige.

Drygt 8 000 ledare genomför varje år utbildningar i hundratals olika ämnen.

Aktiviteterna engagerar varje år omkring en miljon deltagare.

Boråskontoret marknadsför över 150 kurser på sin hemsida som är öppna för allmänheten. Dessutom arrangeras huskurser i samarbete med föreningar.

Kurserna finansieras med skattemedel och deltagaravgifter. Folkbildningsrådet kräver årliga granskningar för att kontrollera att villkoren för utbetalda statliga bidrag har uppfyllts.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons