Fönster mot kulturarvet med bilar, hundar och dans

Läckra bilar, fönsterrenovering, historiskt vattenverk, konservator, hundar, dansuppvisning. Det hörde till utbudet på kulturarvsdagen i Ulricehamn, en lokal del i ett europeiskt och svenskt projekt för att uppmärksamma kulturvärden. Över tusen kom till Åsundsstranden.
Borås • Publicerad 8 september 2013
Foto: Helena Berg

– Vårt historiska 99-åriga vattenverk är ett kulturarv som hör till det vi lyfter fram i år, femte gången som vi firar Kulturarvsdagen. Vi vill också bjuda hela familjen något, därför strävar vi efter bred i utbudet, säger Lisbeth Johansson. marknadschef på Ulricehamn Energi, det kommunala företaget som arrangerar Kulturarvsdagen i Ulricehamn.

Vattenverket är gammalt, men står nu endast som reserv om nya verket skulle fallera.

Att bevara byggnader är en del i kulturarvsvården. Pär-Anders Allbäck, som tillsammans med fru Ann Janette Allbäckdriver fönstervårdsföretaget Vindöga i Timmele, fanns på plats och visade hur specialister renoverar fönster. Normalt jobbar de med fönstervård runt om i Sverige och Norge.

Bilar är numera också kulturarv. Ett flera tiotal yngre och äldre gammelbilar fanns på plats kompletterade med moderna och mognare sportbilar.

– Det är alltid roligt att titta på bilar, men vattenverket lockar också, säger Åke Molin som VT avbryter i samtal med Håkan Torén.

Lindy hop-dans kan också räkans som kulturarv. Uppvisning bjöds. Hundkultur i form av agility hörde också till programpunkterna. Unga från brukshundsklubben visade upp duktiga vovvar.

Men inte minst var dagen en mötesplats för ulricehmanare ochmer fjärran besökare. Och mötesplats var vjust årets tema för Kulturarvsdagen.

Dagen vid Åsunden var också slutpunkt för Arena Ulricehamn, ett veckolångt regionprojekt kring natur och kulturarv.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.