Annons

Flickan våldtogs och dumpades i bäck – nu åtalas 17-åringen

Pojken som misstänks för att ha dödat 16-åriga Malin i Sparsör åtalas i dag för mord, grov våldtäkt och ringa narkotikabrott.
Flickan utsattes för mycket kraftigt våld, med sparkar och slag. Hon lämnades vid en bäck med huvudet i vattnet.
Borås • Publicerad 4 november 2009
16-åriga Malin hittades vid bäcken. I bakgrunden går stigen mot busshållplatsen och där finns också platsen för våldsdådet.
16-åriga Malin hittades vid bäcken. I bakgrunden går stigen mot busshållplatsen och där finns också platsen för våldsdådet.Foto: Jan Pettersson

Rättsmedicinska undersökningar tog lång tid, bland annat för att man ville fastställa om dödsorsaken var drunkning eller våldet mot flickan.

Flickans kropp släpades ett 20-tal meter till den lilla bäcken. Terrängen var ojämn, med stora stenar, stubbar och rötter. Rättsmedicinarna har försökt avgöra vilka skador som orsakats av sparkar och slag och vilka som uppstod då hon drogs mot vattendraget.

Annons

”VARFÖR? STOPPA VÅLDET!”

Så står det med kraftiga svarta bokstäver på ett vitt A4-ark som ligger bland blöta höstlöv nära brottsplatsen. Där finns också gosedjur och ett gravljus som brunnit ut.

För övrigt syns inga spår av det som hände i augusti. Bäcken porlar, barn på väg mot skolan stojar, då och då passerar bilar på vägen och ett par män håller på att dra bredbandskabel.

Annars är det lugnt.

Det var här, en bit bakom busshållplatsen vid Skolstigen, som Malin dödades.

Pojken, som fyllde 17 år för en tid sedan, erkände tidigt grov misshandel och vållande till annans död. Men killen förnekade att avsikten var att döda henne.

– Brottsmisstankarna kvarstår som tidigare och jag kommer att väcka åtal för mord och våldtäkt, säger vice chefsåklagare Daniel Edsbagge som i dag åtalar 17-åringen. Han ville i går inte närmare kommentera utredningen.

Men enligt uppgifter till BT har pojken både sparkat och slagit Malin. Och våldet kan ha fortsatt när hon inte längre kunde värja sig eller försvara sig. Han ska också ha förgripit sig på henne sexuellt och släpat flickan mot bäcken. Den är liten och grund, fast just där hon påträffades var det lite djupare.

Då var växtligheten tät och frodig vid platsen och kroppen svår att upptäcka. I dag har slyet rensats och den mörka bäcken syns tydligt.

BT har tidigare skrivit om en socialutredning där pojken berättar att han druckit mycket, upp till en hela vodka då det var fest.

Annons

Socialen fick fem anmälningar om att han riskerade att dras in i missbruk och kriminalitet. Men pojken och hans familj avböjde stöd och hjälp.

Han har vid två tillfällen dömts för brott. En gång fälldes han för vårdslöshet i trafik och olovlig körning, den andra för skadegörelse. Båda gånger fick han strafförelägganden med böter.

I kväll tar TV3:s Efterlyst upp fallet. Nästa vecka blir det rättegång.

Detta har hänt

Fredagskvällen den 7 augusti är många ungdomar på en fest i Sparsör. Bland dem Malin och pojken som misstänks för mord och våldtäkt.

På natten efter festen ses Malin och pojken vid busshållplatsen intill Skolstigen.

Under lördagen slår familjen larm om att flickan saknas och man börjar söka henne.

På söndagen hittas hon död i bäcken som rinner nerför sluttningen bakom hållplatsen.

Polisen får veta att den 17-årige pojken är den siste som setts tillsammans med henne. Han hämtas till förhör och blir därefter anhållen.

Han sitter länge häktad, men placeras sedan på ungdomshem i väntan på rättegång.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons