Annons

Flest villainbrott under senhösten

Sommar, semester och villainbrott? Nej, senhösten är värsta perioden när det gäller sådana brott.
Borås • Publicerad 26 november 2008

– Så har det sett ut i några år och vi har ingen bra förklaring, säger Johan Pesula vid polisens kriminalunderrättelsetjänst i Borås.

En våg av villainbrott drabbar just Sjuhärad. Det borde inte komma som en överraskning, enligt polisens egen statistik.

Annons

De senaste fem åren har flest villainbrott inträffat sent på hösten, i oktober och november. 2003 och 2005 var värst utsatt, men 2008 börjar nu närma sig lika hög nivå.

– Att topparna kommer på hösten gäller inte bara i vårt område. Så ser det också ut nationellt, säger Johan Pesula.

Polisen söker förklaringar. Har kända inbrottstjuvar släppts fria efter avtjänade straff? Hur mycket spelar det in att det skymmer och blir mörkt så tidigt? Ökar efterfrågan på vissa typer av gods vid den här tiden på året?

– Vi funderar på många olika saker och när det gäller kända tjuvar finns namn som är intressanta. Men vi har inga specifika personer just nu, säger Johan Pesula.

Statistiken visar mycket tydligt att senhösten är mycket hårdare drabbad än sommaren.

– Kanske måste vi inom polisen vara mer vaksamma när hästen närmar sig och lära oss mer om individerna som håller på med sånt här. Kanske borde vi redan i augusti-september göra allmänheten uppmärksam på vad som kan komma, funderar Johan Pesula.

Sedan en tid har det nästan varje dag kommit nya polisanmälningar om villainbrott i Sjuhärad.

– Men vi får in mycket lite observationer och tips. Det är anmärkningsvärt med tanke på hur många inbrott vi haft och vilka tider på dygnet de inträffat, säger Sture Thorstensson vid polisens utredningsavdelning i Borås.

Bra lås och larm, grannsamverkan och allmän vaksamhet är några av de förebyggande åtgärder som polisen tipsar om.

– Stöter man på okända personer i området kan man ju faktiskt lite artigt fråga om de söker någon, tycker Sture Thorstensson.

Annons

Noggranna beskrivningar och förteckningar av smycken och annat av värde kan få avgörande betydelse.

– Ingraverade namn och andra detaljer är viktiga. Uppgifter som folk lämnar i sina anmälningar kan ibland vara så vaga att gods blir omöjligt att spåra, säger Sture Thorstensson.

Polisen tar gärna emot tips på 033-48 81 15. Alla uppgifter är av intresse.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons