Flera unga får billiga p-piller

Nu ökar möjligheten för unga kvinnor under 20 år att få subventionerade preventivmedel. Hälso- och sjukvårdsutskottet har nämligen beslutat att fler preventivmedel ska ingå i subventionen.
Borås • Publicerad 28 januari 2008

Idag subventionerar Västra Götalandsregionen bara sådana preventivmedel som omfattas av läkemedelsförmånen. Subventionen innebär att ungdomar under 20 år bara behöver betala 25 kronor per tremånadersperiod.

Beslutet togs redan 1997 och sedan dess har mycket skett på preventivmedelsfronten och många nya preventivmedel har kommit till som idag inte omfattas av subventionen.

Inte för p-plåster

Så tillämpas idag exempelvis inte subventionen på nyare p-piller, p-ring eller p-plåster. Den viktigaste medicinska biverkan av p-piller är venös trombos. Men för ungdomar är spelar även små, och ur medicinsk synvinkel inte så betydelsefulla biverkningar stor roll.

Därför är det viktigt, menar hälso- och sjukvårdsutskottet, att ungdomar har möjlighet att byta och inte hindras till det därför att preparatet inte omfattas av subventionen.

Kostar mera

Regionens kostnad för subventionen av hormonella preventivmedel till ungdomar är ungefär 7 miljoner kronor om året. Merkostnaden för att ändra subventionen beräknas till mellan 1,5 och 5,5 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser det därför viktigt att följa kostnadsutvecklingen, men konstaterar att om oönskade graviditeter kan undvikas så väger det upp merkostnaden.

De nya reglerna gäller i regionen från och med 1 mars 2008.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.