Fler frivilliga sökes: ”Skapar kaos för oss”
Inom den närmaste framtiden förväntas ett avtal att undertecknas mellan Borås stad och föreningsnätverket som går under namnet Agape Borås.
Diskussioner har pågått under hela hösten men själva undertecknandet av avtalet har dragit ut på tiden efter meningsskiljaktigheter kring vissa formuleringar.
Efter kritiken i början av veckan, som BT skrev om i onsdags, när ensamkommande ungdomar hastigt placerades i campingstugor stoppade Borås stad nya placeringar där och förhandlingarna med Agape Borås tog en veckolång timeout.
– Saltemad har blivit en nödlösning, det hela skedde under tidspress. Varken vi eller kommunen var så förberedda som vi borde ha varit, säger Lennart Frejd.
”Vi är i dagsläget ett hundratal människor som har olika funktioner men det räcker inte.”
Totalt handlar det om 60 ungdomar som behöver nya boenden i Borås när de blir myndiga. Tidigare slussades personer i den situationen till Migrationsverkets asylboenden någonstans i Sverige men nu finns möjligheten att stanna i det som har blivit hemkommunen för att kunna slutföra gymnasiestudierna.
Inom Agape Borås pågår ett intensivt arbete för att dels ta hand om de som nu bor där, dels värva nya frivilliga.
– Vi är i dagsläget ett hundratal människor som har olika funktioner men det räcker inte, säger Lennart Frejd.
Det behövs fler värdfamiljer, fler faddrar och kontaktpersoner, fler bidragsgivare.
– Vi har från Agapes sida inte bara en ambition att skaffa värdfamiljer, utan även att organisera andra boendeformer. I vårt koncept ingår också att vi ska stötta ungdomarna med allehanda frågor, till exempel hjälp med skolarbetet. Vi tar över en del av de funktioner som personalen på de tidigare boendena har skött.
Att sammanfoga de åtta föreningarna som utgör Agape Borås kräver också sin insats.
– Det är en utmaning att få de olika kulturerna i föreningarna att gå samman. Vi tänker olika och har lite olika hastigheter, men viljan är densamma.
Det så kallade IOP-avtalet (idéburet offentligt partnerskap) som är på väg att undertecknas med Borås stad är en förutsättning för att en särskild samordnare för samarbetet ska kunna anställas (formellt av Svenska kyrkan).
Från Borås stad har individ- och familjeomsorgsförvaltningen skött kontakterna med Agape Borås. Förvaltningschefen Anna-Lena Sellergren poängterar att överenskommelsen är beslutad av politikerna i ansvarig nämnd och att förvaltningen redan jobbar utifrån den.
– Jag vet att föreningslivet skulle vilja göra mer saker men det är saker som ingår i myndighetsutövningen, som vi inte kan släppa ifrån oss. Jag är nöjd och glad över att man har kommit så långt som vi har, säger Anna-Lena Sellergren.