Fläkten som gör dig trogen

Den hörs inte och ser inte mycket ut för världen, men fläkten på inredningsbyrån Joy of plenty i Borås är på frammarsch i stora delar av världen.
Borås • Publicerad 20 oktober 2014
Vanligtvis står fläkten på Andreas Desais kontor gömd i ett hörn, men doftblocket som den innehåller gör att den doftar desto tydligare.
Vanligtvis står fläkten på Andreas Desais kontor gömd i ett hörn, men doftblocket som den innehåller gör att den doftar desto tydligare.Foto: Lennart Magnusson

Enligt förespråkarna får den dig att köpa mer, jobba bättre och vara trogen dina favoritmärken.

– Vi har haft vår doftfläkt i några månader för att testa den innan vi börjar presentera den för nya kunder. Men vi har ett samarbete med ett annat företag i Sverige där vi överväger att ta fram signaturdofter för våra kunder, säger Andreas Desai som är kundansvarig på inredningsbyrån Joy of plenty i Borås.

Den lilla italienska doftfläkten frambringar en konstant doft som anpassas efter miljön – på ett gym passar en uppfriskande citrusdoft, på kontoret kan doften av grapefrukt få dig att jobba effektivare enligt Andreas Desai.

– Sedan att folk är tveksamma till det här, till att man påverkas inne i affären eller att ett visst företag utvecklar en signaturdoft för att göra dig till en lojal kund, det beror på att vi inte inser i dag hur många av våra sinnen som redan påverkas av marknadsföring, säger Andreas Desai.

Han menar att klädbranschen är duktiga på att tänka i dofttermer, medan kontor har en bit kvar på den punkten.

Trenden med doftsättning av exempelvis butiker, gallerior, muséer och hotell är fortfarande liten i Sverige, men den växer.

– I USA har de kommit längre med sinnesmarknadsföring, men det är bara en tidsfråga innan det slår på bred front även här. Människors doftsinne är unikt – du glömmer aldrig en doft. Så det finns en otrolig potential i det, säger Andreas Desai.

Väcker känslor

Här är upplevelserna som olika dofter kan väcka:

– Vanilj för tankarna till barndomen för många människor.

– Doften av grapefrukt får dig att uppleva energi

– Tobak och läder får oss att tänka på exklusiva färgklubbar eller – mer otippat – ett bibliotek.

– Popcorndoft får tv-apparater att sälja bättre.

– Citrusdoft och skogsdoft får fler kunder att köpa schampo om de befinner sig i en livsmedelsaffär.

– Kanel för tankarna till julen och triggar din julshopping

Källor: Joy of plenty, svt.se.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.