1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Grönt kokhett vatten pumpades ut på Stora torget efter läcka

Under måndagsmorgonen uppstod en läcka i fjärrvärmenätet i ett område vid Stora torget. Marken rasade och kokhett vatten pumpades ut på gatan.
Under natten till tisdagen har läckan lagats och samtliga kunder ska nu ha fått tillbaka värme och vatten.
Dimman har lättat från Stora torget vid 07.30.
Foto: Erik Jullander

Gårdagens fjärrvärmeläcka som under tisdagsmorgonen gjorde att Stora torget låg dolt under ett töcken av vattenånga har nu kunnat lagas.

I och med det har samtliga kunder återfått värme och varmvatten, meddelar Borås energi och miljö i ett driftstörningsmeddelande på tisdagsmorgonen.

Under gårdagskvällen jobbade personal från Borås energi och miljö fortfarande febrilt för att hitta läckans exakta ursprungsplats.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Personal är fortfarande på plats för att gräva fram läckan. Vi hoppas nå den inom kort och sedan påbörja reparationsarbetet. Går allt enligt plan kan vi släppa på värme och varmvatten kring midnatt, sa Jonas Holmberg, kommunikationschef på Bemab under måndagskvällen.

Under måndagsförmiddagen var de centrala delarna av Borås som drabbades hårdast av problemen. Flera personer uppgav för BT att de var utan varmvatten. Vid 14-tiden meddelade Bemab att läckan var över i de centrala delarna. Däremot fortsatte problemen i de yttre delarna av Borås (Gånghester och Dalsjöfors primärt).

– När vi sektionerade nätet tappade vi en del tryck på fjärrvärmesidan vilket innebar att stora delar av staden påverkades och kunde vara utan varmvatten. Detta är nu på väg tillbaka förutom de aktuella adresserna runt Stora torget, sade Jonas Holmberg, till BT vid niotiden.

Hundragradigt vatten bubblade upp ur marken vid Stora torget på måndagsmorgonen. Vattnet är grönt är för att kunna upptäcka läckor.
Foto: Patrik Dahlgren

När läckaget startade på måndagsmorgonen bubblade det ut vatten som var hundra grader varmt och av den anledningen kunde skada förbipasserande. Några sådana incidenter finns dock inte rapporterade.

– Vi var där med personal och ledde om förbipasserande så att ingen skulle komma i kontakt med det varma vattnet, säger Jonas Holmberg.

Anledningen till att vattnet var grönt var för att kunna skilja de från vatten som inte hade med läckan att göra.

images5 bilder
enlarge
Foto: Karina Alburg

Läs mer

Borås

JUST NU: Boende på Kransmossen tröttnade – mc-polis ryckte ut

"Det var ungdomar som körde runt och härjade"

Borås

Pråmen på Säven ska frakta timmer i en månad

Skogsavverkning ska ske på tre mindre öar i Säven.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Borås

Borås: Råkade ge hasch till polisen – greps

Polisen: ”Det var nog inte riktigt meningen”

Insändare

Debatt: Därför finns behov av Prideparader

Hbtqi-personer måste alltid vara på sin vakt för att inte bli trakasserade och utsatta för hot och våld, konstaterar Anne-Marie Ekström.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.