Filip räddade livet på sin lärare

Borås Artikeln publicerades

Det kunde ha gått riktigt illa när slöjdläraren Sigvard Nielsen satte en bit äpple i halsen. Men eleven Filip Lindgren räddade livet på honom när han ingrep och gjorde Heimlichmannövern – för allra första gången.

Det var sista lektionen för dagen. 15-årige Filip Lindgren satt i slöjdsalen när han såg hur hans klasskamrater i nian började springa runt i rummet. En kompis sa till honom att läraren hade satt i halsen och att de trodde att han skulle dö. Han sa att han var alldeles blå i ansiktet.

En stund tidigare hade slöjdläraren Sigvard Nielsen satt i halsen när han åt ett äpple och gått ut på toaletten. Han harklade sig, drack vatten och spottade. Men biten lossnade inte. En kollega försökte hjälpa honom, men hon tryckte inte tillräckligt hårt när hon gjorde Heimlichmannövern. Han fick ingen luft. Ett par minuter gick. Sedan kom Filip Lindgren fram till toaletten.

– Alla andra hade panik, sprang runt och visste inte vad de skulle göra. Det vara bara jag där och det såg ut som att det var en kris. Jag försöker, tänkte jag, säger han.

Sigvard Nielsen och hans kollega visade honom hur han skulle hålla. Han lade händerna på plats och tryckte så hårt han kunde. Sex, kanske sju gånger – det gjorde ont i både bröstbenet och revbenen berättar Sigvard Nielsen efteråt. Men det var vad som krävdes för att äpplebiten skulle lossna.

– Det flög ut en rejäl äpplebit och sedan kunde jag andas igen. Om det hade gått ytterligare en minut hade jag dött. Jag kände hur benen vek sig och att jag höll på att tuppa av.

Det var första gången Filip Lindgren gjorde Heimlichmannövern – den gången de övade på manövern under en idrottslektion var han sjuk och hemma från skolan. Efteråt visste han inte riktigt hur han skulle reagera.

– Jag tror inte riktigt att jag förstod vad som hade hänt. Efter att ha gått ut och tagit lite frisk luft satte jag mig och fortsatte jobba. Det var en konstig känsla.

På måndagskvällen är Sigvard Nielsen fortfarande omskakad när han pratar om händelsen. Men han är tacksam för att Filip Lindgren kunde hjälpa honom.

– Det var starkt gjort. Han är dagens hjälte.