Fick fängelse för skotten i centrum – domen rivs upp

Borås Artikeln publicerades

Han dömdes först till tio års fängelse för skotten i centrum. I väntan på ny dom släpptes han.

Nu frias han i hovrätten.

Det var förra sommaren som en man blev skjuten med tre skott i centrala Borås. I samband med händelsen fastnade en misstänkt 33-åring på övervakningskameror i centrum, och under rättegången pekades han ut av den skjutne mannen.

33-åringen nekade.

– Sluta nu, jag skulle inte skjuta någon. Jag har inget otalt med någon. Att jag skulle gå och skjuta någon och mitt i stan också, det är ju sinnessjukt, sa han under förhandlingarna i tingsrätten.

Hovrätten för Västra Sverige river upp tingsrättens dom mot den 33-årige mannen. Man anser att den skjutne mannens utpekande av 33-åringen har "ett begränsat bevisvärde". Man menar att det inte har lagts fram något "pålitligt stöd för påståendet" att det var just han som hade skjutit.

Man påtalar också att åtalet handlade om att den misstänkte mannen personligen skulle ha varit den som sköt, och inte bara varit delaktig i angreppet. "Åtalet är därför inte styrkt", heter det i domen.

33-åringen dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för mordförsök. Men efter att nya bevis lanserats i hovrätten – bland annat en facebook-video med offret, släpptes han på fri fot i väntan på ny dom.

– Det är en väldigt stark indikation på att han kommer bli frikänd och jag bedömer och är övertygad om att det blir så, sa 33-åringens advokat Ulrik Smedberg till BT då.