GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Femåringar bakom konstverk

Ett färgsprakande konstverk har kommit på plats i Ramnaparken, skapat av 300 femåringar från Borås.
Borås • Publicerad 17 september 2014
Foto: Petter Trens

I tre dagar har Borås stads kulturinstitutioner – konstmuseet, textilmuseet, biblioteket, kulturskolan och Borås museum – visat upp sig för femåringarna i Borås. Det kallas ”Kultur i uterum”, och är en tradition sedan flera år.

– Men det är första året vi kör i tre dagar. Förra året var intresset så stort att platserna inte räckte till, så då bestämde vi oss för att utöka, säger Jonna Börjesson, kultursekreterare.

Barnen kommer till Ramnaparken och får delta i en rad olika aktiviteter. En av dem är att skapa ett konstverk, med hjälp av konstnären Jasmine Cederqvist. Hon har skapat en workshop med förutsättningen att alla femåringarna ska kunna delta.

– Jag vill poängtera att var och är en individ, men att vi alla behövs för den stora helheten, säger hon.

– Vad härligt det ser ut! utropar hon sedan, när ett av barnen kommer och visar upp sitt verk.

Hon säger inte gärna att barnen har målat ”fint” eller att de är ”duktiga”.

– Jag vill inte att det ska bli en prestation. Det finns inga rätt eller fel, säger hon.

Barnen får varsin bräda och får måla den med akrylfärg som de vill. När allt är klart ska brädorna upp i träden där de bildar ett stort konstverk.

– Och så skriver vi namn på varje bräda. Barnen ska kunna komma tillbaka och hitta sitt eget bidrag, säger Jasmine Cederqvist.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Det färgglada konstverket är bara en del av Kultur i uterum i år. Under besöket i Ramnaparken fick barnen också prova gamla kläder med textilmuseet, gå på sagostund med stadsbiblioteket och titta på gamla saker med Borås museum.

– Vi visar vad vi kan erbjuda, lite för att de ska kunna komma igen till oss. Men framför allt vill vi ge dem en upplevelse. Det brukar vara otroligt roligt, både för barnen och oss vuxna, säger Jonna Börjesson, kultursekreterare.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.