Annons

Fem snabba tips för deklarationen

Den 5 maj ska deklarationen vara inlämnad.
Borås • Publicerad 2 maj 2008

Ett datum som de allra flesta håller stenhårt på. Nästan 100 procent lämnar in i tid.

Elektroniskt eller på papper. Sista dagen för att lämna in sin deklaration är helig för de allra flesta svenskar. Deklarationen ska bara vara inlämnad i rätt tid, om det så ska ske i allra sista minuten. Mindre än en procent missar deadline, som i år är 5 maj klockan 24.00.

Annons

– Det är fantastiskt bra, säger Fredrik Almqvist, informatör på Skatteverket i Borås.

Fredrik Almqvist är övertygad om att det elektroniska sättet att deklarera kommer att öka dramatiskt i år jämfört med förra året. Då e-deklarerade 87? 000 personer, 24 procent, av boråsarna som hade möjligheten. I år är den siffran redan uppe i 80?000. Värt att notera är att väldigt många väntar in i det sista med sin deklaration.

Sms inte alltid bra

Nu är inte elektronisk deklaration enbart guld och gröna skogar. Skatteverket har också fått kritik att det blivit för enkelt att deklarera. Bland annat från Anders Andersson, chefredaktör på Privata affärer, som menar att folk missar avdrag när de väljer att, till exempel, bara godkänna via SMS.

– Jag brukar säga att man ska ta tillfället i akt och göra en grundlig genomgång av sin ekonomi i samband med deklarationen, säger Fredrik Almqvist.

Om man nu skulle vara försenad med sin deklaration, vad händer då?

– Då riskerar man en förseningsavgift på 1?000 kronor.

Är deklarationen fortfarande inte inlämnad den 10 augusti höjs beloppet till 2? 000 och ytterligare en tusenlapp upp efter den 2 oktober. Vet man med sig att tiden håller på att rinna ut kan man ansöka om anstånd.

Fem sista-minuten-tips:

1. Bilavdrag

Kraven för avdraget är att avståndet till arbetet ska vara minst fem?kilometer från bostaden, och du ska tjäna minst två timmar per arbetsdag på att ta bilen i stället för att åka med allmänna kommunikationsmedel.

Om du yrkar på avdrag för att du måste ha bilen i tjänsten – kolla Dags att deklarera eller Skatteverkets hemsida.

Avdrag medges för:

18 kronor per mil, men endast med den kostnad som överstiger 8?000?kronor. Avdrag för bro- färje- eller vägavgift och för trängselskatt medges utöver de 18 kronorna per mil.

2. Tillfälligt arbete

Med tillfälligt arbete avses:

Kortvarigt arbete som i normalfallet pågår under högst två år. Arbete som är tidsbegränsat till sin natur, t.ex. arbete vid långvariga projekt i byggbranschen, eller arbete som bedrivs på flera olika platser.??

Provanställning räknas som tillfälligt arbete.?

Krav för avdrag är att du arbetar tillfälligt på någon annan ort än bostadsorten

Att du övernattar på arbetsorten

Att du har kvar din ordinarie bostad på hemorten

Avståndet till den nya arbetsplatsen måste vara längre än 50?kilometer.

Du som är student och studerar minst fem mil från hemorten, är över 18 år och bosatt (folkbokförd) på studieorten, kan göra avdrag för dubbelt boende vid sommarjobb på din hemort.

3. Hushållsnära tjänster

För att få skattereduktion ska arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till bostaden. Den person eller det företag som utför arbetet ska ha F-skattsedel.

Avdraget gäller fr.o.m. den 1 juli 2007.

Din ansökan ska lämnas senast 5 maj.

Det finns inte någon möjlighet att få anstånd med ansökan om skattereduktion för utgifter för hushållsarbete. Detta gäller även om du medgivits anstånd med din inkomstdeklaration.

Ansökan skickas på särskild blankett till Skatteverket i Västervik.

4. Kapitalvinst vid försäljning av hus

Man kan få uppskov för max 1,6 miljoner per hus. Vet man med sig att huset ska säljas i år och att det finns uppskov i huset finns det möjlighet att återföra uppskovet i årets deklaration. Fördelen med det är att vinstbeskattningen då blir 20 procent jämfört med nästa år då beskattningen blir 22 procent.

5. Aktieförsäljning

För er som sålt aktier under 2007 är det läge att skaffa e-legitimation/BankID. Programmet räknar ut alla summor och flyttar till rätt kolumn.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons