Fastighetsägare i tvist med flyttfirma – utsatt för skadegörelse

Johanssons flyttexpress, som BT granskat under våren, har haft sitt kontor i Borås.
När kontraktet avslutades krävde flyttfirmans företrädare en återbetalning på närmare 30 000 kronor i kontanter.
Fastighetsägaren Johann Näslund sa nej. Efter det krossades rutorna i hans kontorshotell, och någon ansökte om lån för miljoner i hans namn.
– Det är sjukt och overkligt, säger han till BT.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 9 juni 2022 • Uppdaterad 9 augusti 2022
Johanssons flyttexpress förra lokal på Skaraborgsvägen 80. Fastighetsägaren Johann Näslund fick rutorna krossade efter en tvist om hyra och deposition.
Johanssons flyttexpress förra lokal på Skaraborgsvägen 80. Fastighetsägaren Johann Näslund fick rutorna krossade efter en tvist om hyra och deposition.Foto: Lars-Åke Green

De krossade rutorna är täckta av tejp med Securitas röda logga. På asfalten ligger glassplitter och en bit bort ligger några gatstenar.

I fastigheten på Skaraborgsvägen, i närheten av Knalleland, hyr flera företag kontor. Det bor också privatpersoner där i ett antal lägenheter.

Tidigare i våras stod en flyttbil med Johanssons flyttexpress stora blåa dekal parkerad utanför huset.

Nu syns krossade rutor på varje sida. Johann Näslund, fastighetsägaren, pekar på stora stenar som någon kastat in i en av lokalerna. Han berättar också att vittnen beskrivit maskerade personer som lämnat platsen på elsparkcyklar.

– Vaktbolaget fick det till nio krossade rutor.

Johann Näslund säger att han aldrig haft problem med skadegörelse på fastigheten tidigare. Nu har han fått rutor krossade vecka efter vecka.

Vem som är ansvarig för skadegörelsen är inte utrett av polisen.

”Det är ett sätt att terrorisera. Jag har blivit bombarderad med låneerbjudanden”

I slutet av april lämnade Johanssons flyttexpress sin kontorsplats. I samband med det uppstod en tvist mellan fastighetsägaren och flyttfirmans företrädare ”Isak” angående hyra och deposition.

Bara några dagar efter att företaget flyttat ut fick Johann Näslund det första nattliga samtalet från vaktbolaget om att någon kastat sten på rutorna. Nu börjar han tröttna.

– Jag är så förbannad och tänker inte backa.

Johann Näslund har gjort flera anmälningar till polisen. Det handlar inte enbart om vandalisering.

En kort tid efter att rutorna krossats upptäckte Johann Näslund att någon skickat in låneansökningar i hans namn, för belopp på sammanlagt två miljoner kronor.

– Det är ett sätt att terrorisera. Jag har blivit bombarderad med låneerbjudanden. Det droppar in hela tiden, från låneföretag som Lendo, Zmarta, och Sambla.

Han berättar att han lagt en spärr för att låneansökningarna inte ska kunna fortsätta. Näslund har också polisanmält, men har fått meddelande från polisen om att de lagt ned ärendet.

– Har man inte uppbackning av myndigheterna, hur ska man då handskas med sånt här?

Vittnen har sett maskerade personer efter glaskrossningen – men ingen har kunnat gripas.
Vittnen har sett maskerade personer efter glaskrossningen – men ingen har kunnat gripas.Foto: Lars-Åke Green

Christian Valkama, som är chef för bedrägerigruppen i Borås säger att en möjlig anledning till att en anmälan läggs ner snabbt är att det handlar om ett ”otjänligt försök”:

– Om det är uppenbart att det inte skulle gå att få ut några pengar finns det inget bedrägeri.

BT har under våren granskat Johanssons flyttexpress och en rad flyttfirmor som drivits av tre Boråsbröder. Johanssons flyttexpress har enligt BT:s uppgifter företrätts av Zakaria Fakhro, under det falska namnet ”Isak Yngvild”. En annan person står som vd på pappret.

Johanssons flyttexpress flyttade in i Johann Näslunds fastighet i november 2021. Hyreskontraktet undertecknades av personen som står som vd för bolaget, men ”Isak” var med när kontraktet skrevs under. Kommunikationen om företaget har genomgående skett med ”Isak”, berättar Näslund.

– Det var tydligt att det var han som var den verklige chefen. Han presenterade sig som Isak Yngvild redan från start.

Johann Näslund berättar att de kom överens om att avsluta avtalet i förväg, även om de egentligen tecknat ett treårigt kontrakt med nio månaders uppsägningstid.

– Hyran har betalats i tid när de har haft kontor här, men när de väljer att flytta ut tidigare så har de inte rätt att få tillbaka hyran.

Efter att ”Isak” och Johann Näslund diskuterat utflyttningen krävde ”Isak” tillbaka pengar för senaste hyresinbetalningen och deposition, enligt Näslund.

Fastighetsägaren förklarar att han erbjöd sig att betala tillbaka depositionen, men att ”Isak” även ville ha pengar för redan betald hyra som gällde innevarande kvartal. Enligt Näslund har ”Isak” flera gånger sagt att han vill ha pengarna kontant, i ett kuvert. Totalt handlar det om närmare 30 000 kronor.

– Om jag utan påskrift eller någonting betalar depositionen kontant, hur vet jag att de inte kräver mer sedan då? Det går inte. Banken och en advokat avrådde mig från det. Jag har inte fått möjlighet att betala på rätt sätt. När jag fortsatte fråga fick jag ett bankgiro till slut, men det gick inte till Johanssons flyttexpress utan till ett företag i Småland.

”Jag har blivit uppringd av en person som påstod att jag har en skuld att betala till honom och hans vän. Han sa: ”Du kan vara skyldig fel folk pengar”.”
Johann Näslund

Efter att firman flyttat ut sina saker har han haft många samtal med ”Isak”, vilket även lett till att Johann Näslund anmält honom för olaga hot.

– Jag har även blivit uppringd av en person som påstod att jag har en skuld att betala till honom och hans vän. Han sa: ”Du kan vara skyldig fel folk pengar”.

Under helgen som gått har Johann Näslunds fastighet på nytt utsatts för sabotage. Någon har kastat vit målarfärg på fönstret. Nu väntar fastighetsägaren på att polisen ska komma och undersöka.

Efter skadegörelsen har en av hyresgästerna i fastigheten sagt upp sitt kontrakt eftersom händelserna medfört att hen känt sig otrygg.

– Det är jättetråkigt, de är fina människor som jag gärna hade haft kvar här. Jag funderar på att sluta med den här verksamheten. Det funkar inte om man inte får stöd av polisen. Och jag känner inte att jag har riktig uppbackning där om jag ska vara ärlig.

BT har tagit del av sms mellan ”Isak” och Johann Näslund. Där framgår att ”Isak” anser att Näslund stulit företagets pengar.

När BT når Johanssons flyttexpress via telefon vill ”Isak” inte kommentera tvisten med fastighetsägaren.

– Jag har ingen aning om vad du pratar om, säger han och lägger sedan på luren.

Fakta

BT granskar: Flyttbröderna

BT har i en artikelserie granskat de tre Boråsbröderna Ibrahim Fakhro, 23, Idris Fakhro, 26, och Zakaria Fakhro, 28 och deras flyttfirmor.

Johanssons flyttexpress AB drivs av Zakaria Fakhro, enligt uppgifter från kunder och andra vittnen. En annan person står dock som vd.

Ytterligare sex firmor förekom i granskningen: Arnesflytt AB, Vivasflytt städ AB, Nordlundsflytt AB, Visma flytt & städ, Gbg direktflytt AB och Flyttmannen i Europa AB.

Granskningen avslöjade att kunder lurats på pengar och möbler. Människor utan koppling till någon av flyttfirmorna sattes in som vd eller styrelseledamot i företagen och personer fick sina bankkonton kapade. Betalning till bland annat Johanssons flyttexpress har kommit in på ett av de kapade bankkontona.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.