Annons

Färre tidningar tillåter kommentarer om terror

Ett par dagar efter terrordåden i Norge valde flera dagstidningar att stänga ner kommentarsfunktionen på alla artiklar rörande massakern efter att de lockat till sig främlingsfientliga röster.
Borås • Publicerad 6 augusti 2011
Det enorma blomsterhavet utanför domkyrkan i Oslo efter terrordåden. Flera dagstidningar har valt att stänga kommentatorsfunktionen på webbpublicerade artiklar om terrordåden i Norge.
Det enorma blomsterhavet utanför domkyrkan i Oslo efter terrordåden. Flera dagstidningar har valt att stänga kommentatorsfunktionen på webbpublicerade artiklar om terrordåden i Norge.Foto: Johansen, Erik
BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet

Svenska dagbladet, DN, Expressen och Aftonbladet har efter händelserna i Norge tagit bort möjligheten att kommentera texter som rör terrordådet. I förra veckan valde Värmlands folkblad att helt stänga ner sina nätkommentarer. BT har i nuläget inte några tankar på att göra samma sak.

– Vi har inga planer på att stänga ner våra nätkommentarer helt. Det tror jag vore ett förhastat beslut. Vi vill heller inte kategoriskt stänga ner en typ av artiklar, säger chefredaktör Stefan Eklund.

Annons

BT anlitar företaget Interaktiv säkerhet i Varberg som granskar kommentarerna inom en timme efter att de har publicerats. De som faller in under personangrepp, rasistiska inlägg och uppmaningar till brott tas direkt bort.

– Jag tycker inte att vi ska ställa lägre krav på språk, ton och respekt när det gäller nätkommentarer jämfört med vad vi gör i den tryckta tidningen, förklarar Stefan Eklund.

– Vi märker att så fort artiklar på något sätt kan kopplas till invandringspolitik är det ett hårt tryck på kommentarerna. Under valrörelsen senast märkte vi att i princip alla kommentarsfält, oavsett om de handlade om hemtjänst- eller stadsplaneringsfrågor, gled in på invandringspolitik, förklarar webbredaktör Niclas Sennerteg.

I nuläget finns möjlighet att vara anonym i nätkommentarerna på bt.se. Det är något man ska se över när kommentarssystemet ska utvärderas i höst.

Rasmus Lundgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons