Färdtjänst-bluff stod äldre dyrt
–Vi har fått information om några fall men tror att mörkertalet kan vara väldigt stort, säger arbetsledaren Maria Klug som handlägger färdtjänstfrågor på tekniska förvaltningen.
Föraren som pekas ut förnekar att han gett sken av att köra färdtjänst:
–Nej, nej, det har jag aldrig gjort, säger han till BT.
Mannen i 50-åråldern driver en taxirörelse, fast har inget avtal med Borås stad om färdtjänst. Men enligt personer som hört av sig till tekniska förvaltningen har han dykt upp när de beställt färdtjänst till resecentrum, City på Allégatan eller Knalleland.
–Deras uppfattning är att han utgett sig för att arbeta ihop med färdtjänsten och att han sagt så om de frågat, berättar Maria Klug.
Personer med färdtjänst ska endast betala en kontant egenavgift på 22 kronor inom staden och 33 inom kommunen. Men föraren ska ha krävt mycket mer betalt för körningar. Sedan har han lämnat kvitton och sagt till kunder att ge dem till kommunen för att få igen pengar.
– För vår del är det inte roligt när det kommer äldre människor som fått betala 150-200 kronor för en resa som de inte kan få igen av oss. Det är inget vi kan rätta till. Det ligger helt utanför våra ramar och vi har definitivt inget avtal med denna firma, förklarar Maria Klug.
Senast i förrgår åkte en kvinna i 65-årsåldern med mannen och enligt henne var han väldigt tydlig med att hennes utlägg skulle regleras när hon lämnade kvitto till kommunen. Två kvinnor i 75-årsåldern som väntade på färdtjänst utanför City på Allégatan och vid resecentrum har också råkat ut för honom nyligen.
Chauffören har förutom kvitton lämnat visitkort med mobilnummer och Maria Klug anser det klarlagt vem han är. Hon uppmanar kunder att kolla vem de åker med och inte betala mer än egenavgiften.
Hon befarar alltså ett stort mörkertal:
–Ja, vi har ju dagligen bommar på ställen där detta kan ha inträffat för att det inte finns någon som väntar där. Och personer som upptäcker att de betalat för mycket hör kanske inte av sig till oss för att de skäms lite grann.
Men föraren förnekar att han felaktigt påstått sig köra färdtjänst:
– Nej, det var någon gammal man som satte sig i bilen och trodde det var färdtjänst men då sa jag att det inte var så.
Efter den förklaringen avslutar chauffören snabbt samtalet:
– Tack så mycket. Hej då.
Enligt polisen hade det igår inte kommit in någon anmälan från äldre som anser sig lurade och Borås stad har inte gjort någon anmälan
Färdtjänst
?Cirka 4 500 personer inom Borås stad har rätt till färdtjänst för att de på grund av långvarig funktionsnedsättning inte kan förflytta sig på egen hand eller med vanlig kollektivtrafik. Med långvarig anses normalt minst tre månader.
?Den som ansöker om förtjänst i Borås ska vara folkbokförd i kommunen och tekniska förvaltningen handlägger ansökningar.
?Enligt lagen om färdtjänst är funktionshinder den enda grunden för färdtjänst. Den ska inte beviljas som kompensation för att kollektivtrafik saknas.