Den falska modell från Sjuhärad som lurat män på stora pengar dömdes i dag till åtta månaders fängelse och skadestånd på en halv miljon kronor.
Borås • Publicerad 3 juni 2010

Under rättegången för ett par veckor sedan vädjade den 32-åriga kvinnan om att slippa ännu ett fängelsestraff för att hon redan lidit så mycket av all negativ publicitet.

Försvarsadvokaten kunde tänka sig att hon helt slapp påföljd, men åklagaren krävde fängelse.

Att det tidigare utdömda straffet också skulle täcka de nya brotten kan inte komma ifråga, enligt domen. Därför blev det ytterligare åtta månader.

Borås tingsrätt konstaterar att det handlar om återfall i samma sorts brottslighet som tidigare och att något annat straff än fängelse inte kan bli aktuellt.

Kvinnan dömdes förra året till fängelse i ett och ett halvt år för grova bedrägerier. Det var inte första gången hon fälldes för sådana brott.

Dagens dom gäller grova bedrägerier i samband med den förra rättegången, men innan hon börjat avtjäna fängelsestraffet. Fallet berör två män som anser sig blåsta på stora pengar.

En av dem lurades att låna ut nära 340 000 kronor och förklaringen var bland annat att kvinnan behövde pengar för att lösa ut sin förra pojkvän ur ett hus.

Borås tingsrätt tror inte på kvinnan utan menar att hon "med en lång serie lögner manipulerar XX" tills han litar på henne.

Kvinnan fick nyligen skyddad identitet, bland annat för att hon känt sig hotad efter alla publicitet som hennes bedrägerier fått.

Under den senaste rättegången beskrev hon sig som en mönsterfånge som gått i terapi efter alla skriverier. Hon påstod sig ha fått löfte om fast jobb inom trädgårdsnäringen efter frigivningen.

– Jag har tagit lärdom av vad jag gjort och går hos psykolog för att jag mått så illa. Jag blev knäckt av publiciteten, berättade hon i rätten och bad om en mild dom.

BT har flera gånger berättat om kvinnan som sökte kontakt med män på olika nätsajter och bland annat presenterade sig med en bild av en känd Playboy-modell.

Tidigare domar har lett till att hon nu har en skuld hos kronofogden på cirka 800 000 kronor. Det är skadestånd som hon dömts att betala till sina offer.

Nu riskerar hon att krävas på ytterligare en halv miljon kronor om dagens dom vinner laga kraft och blir giltig.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.