Fängelse för att ha plundrat bolag
Mannen fälldes för grovt skattebrott i en stor härva som tidigare i år ledde till en rekordlång rättegång i Borås.
En 68-åring från Halland fick två års fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott.
En 53-åring, också från Halland, dömdes till 40 dagsböter och villkorlig dom för bokföringsbrott. Fyra andra åtalade friades helt.
Även boråsaren frikändes på de flesta åtalspunkter och straffet är långt från de fem års fängelse som åklagaren krävde. Han yrkade även på näringsförbud för 65-åringen, fast även på den punkten blev det bakslag i tingsrätten.
– Jag har inte hunnit läsa domen, men man kan säga att jag är lagom missnöjd. Jag är nöjd med att han fälldes för grovt skattebrott, men inte nöjd med att åtalen ogillades på så många punkter i målet, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten.
65-åringen dömdes för en affär som åklagaren påstod var ren konstruktion med syfte att skapa en förlust som gav skatteavdrag. Det handlar om ett skuldebrev för tio miljoner kronor som såldes för en miljon.
Tingsrätten anser att något annat straff än fängelse är uteslutet. Men domstolen väger in boråsarens ålder, att han är ostraffad och att brotten ligger långt tillbaka i tiden.
BT har tidigare berättat om rättegången i en hyrd konferenssal på Militärpalatset. Den pågick under 40 dagar, utspridda från januari till maj.
Åtalet handlade främst om 30 så kallade skalbolag, med innestående vinster på över 100 miljoner kronor som borde ha beskattats.
Men staten gick miste om skatt när bolagen tömdes på tillgångar. Vinster trollades bort med hjälp av påhittade förlustaffärer, underskott och bokföring som inte visade hur det egentligen stod till.
Det är åklagarens uppfattning, fast den åtalade 65-åringen hävdar att affärerna var helt lagliga.
Under rättegången sa mannens försvarare att han inte plundrade bolag på vinster, utan att de fick andra värden i utbyte. Han ansvarade inte för bolag där skattebrott misstänks. Och om rätten trots allt skulle anse honom ansvarig, så var det inte brott utan dåliga affärer.