Falsk överläkare på Säs försökte lura åldring på pengar

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

En kvinna i 80-årsåldern blev uppringd av en man som påstod sig vara överläkare på Säs i Borås och erbjöd henne medicin som skulle kosta över 100 000 kronor.

Västra Götlandsregionen varnar nu för falska läkare som försöker lura äldre patienter på pengar.

Kvinnan gick inte på bluffen utan ringde till sjukhuset så att bedrägeriförsöket blev känt.

Det är inte det enda som inträffat i Västsverige den senaste tiden:

– Det är så fruktansvärt fräckt. Det finns inga läkare i Västra Götalandsregionen som jobbar så här, säger Jan-Ola Höglund, lokal- och säkerhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus.

Regionen har nu gått ut med rutiner mot bedrägerier mot äldre. De har tagits fram i samarbete med bland andra Circa-gruppen i Vårgårda, polisens specialenhet mot åldringsbrott.

Mannen som ringde till den gamla kvinnan presenterade sig som överläkare på Säs. Han uppgav ett namn och sa att han kunde erbjuda henne mycket bättre och effektivare medicin än den hon hade.

Läkemedlet fanns i London och kunde beställas därifrån om kvinnan betalade in 10 000 pund, alltså motsvarande över 110 000 kronor.

- Det kan handla om hiskeliga summor i sådana här sammanhang, säger Jan-Ola Höglund.

Kvinnan betalade inte in några pengar utan ringde i stället till sjukhuset och frågade om man hade någon läkare med det namnet.

Så avslöjades bedrägeriförsöket.

Hon är inte den enda som hört av sig till Säs och liknande händelser har uppmärksammats inom Närhälsan.

Enligt Jan-Ola Höglund finns inga misstankar om att information läckt ut från journaler:

– Jag tror att de som håller på med detta ringer ett stort antal personer och fiskar fram information under samtalet så att det låter som om man har kunskap om patienten, säger han.

– Det kanske börjar med oskyldiga frågor om hur det står till och om man varit på sjukhuset. Den som ringer kan få det att låta som om man kan patientens historik och så kommer erbjudandet om medicinen.

Bedrägeriförsök och fullbordade bluffar har inträffat i olika delar av landet, både inom offentlig och privat vård.

Patienter har uppmanats att sätta in pengar på något konto, lämna ut kontokort och koder, skicka kontanter eller smycken.

Enligt rutinerna som tagits fram i regionen ska bedrägerier och försök till sådana brott rapporteras till säkerhetsansvariga, som i sin tur snarast ska höra av sig till drabbade för att få information.

Man ska även kolla loggar så att ingen obehörig tagit del av patientuppgifter i datasystem och polisen ska kopplas in.