Facket tar strid mot entreprenad
De begär demonstrationshjälp från de andra LO-facken.
En stor demonstration är planerad på torsdag, då politikerna i Borås kommunfullmäktige ska diskutera och fatta beslut om framtiden för handikappomsorgens boenden. Förslaget är att upp till en tredjedel av boendena ska läggas ut på entreprenad. Men politikerna kommer att mötas av protester.
Demonstrationen arrangeras av Kommunal centrum, men facket har begärt hjälp av andra klubbar och resten av LO-kollektivet i Borås för att visa sitt missnöje med planerna. Och att facken går samman så är ovanligt.
– Det var många år sedan sist, säger Ronnie Strömberg på Kommunal. Det var när Lillemor Arvidsson var här, och då var det en stor demonstration med cirka 3000.
Den gången, 1995, var Kommunal ute och demonstrerade för sina löner. Nu handlar det om anställningsformer. Och ideologi.
– Entreprenad innebär en otrygg anställningsform för våra medlemmar, säger Ronnie Strömberg.
Dels vänder sig facket mot ägarbyten, dels mot att det är svårare för facket att komma in på arbetsgivarens område då andra regler gäller för privata företag jämfört med offentlig verksamhet. Strömberg ser allvarligare på detta inom handikappomsorgen jämfört med andra entreprenader eftersom det handlar om arbete med utsatta människor, som ofta har svårt att föra sin egen talan.
De anställdas avtal ser också annorlunda ut då verksamheter inte drivs offentligt, enligt facket.
– Det är mycket vanligare med deltidstjänster, säger Ronnie Strömberg.
Han håller inte heller med om att beslutsvägarna är kortare i privata företag jämfört med inom det offentliga.
– Det pratas mycket om beslut nära golvet, men vi ser inte den verkligheten på Byttorpsklint och Blombacka. Besluten fattas högt upp och de anställda har mindre att säga till om i privat regi än offentlig.
Ronnie Strömberg menar att detta helt är en ideologisk fråga för den borgerliga majoriteten.
– Detta är politik. Det talas så mycket om valfrihet. Men vilken valfrihet har de enskilda och de anställda?