Facebook ger svar på tal

Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Sverige, svarar på BT:s frågor via mejl. Svaren gäller både Facebook och Instagram.
Borås • Publicerad 26 januari 2013
Foto: Matt Rourke

13-årsgränsen har funnits i användarvillkoren länge. Varför spärras så många konton nu?

Både Facebook, som äger Instargram sedan några månader, och Instagram jobbar förstås löpande med att upprätthålla reglerna för sina tjänster, inklusive åldergränsen. Detta är en del i det löpande arbetet.

Vad är det som avgör om ett visst konto ska spärras?

Hanteringen av åldersgränsen är en säkerhetsfråga och därmed inget som är publik information. Det handlar i grunden om att användare verkligen ska vara den de utger sig för att vara och även så gammal som de utger sig att vara - varken äldre eller yngre.

Vad krävs för att ett spärrat konto ska kunna öppnas igen?

Kopia på ID-kort, personbevis etc. Dessa kopior raderas så snart de verifierat identiteten och är alltså inget som tjänsterna sparar.

Varför erbjuds de unga användarna inte en möjlighet att rädda sitt material innan kontot helt spärras?

Vi hoppas på förståelse eftersom 13-årsgränsen finns där i säkerhetssyfte. Det handlar om att det ska vara tryggt för unga användare och även tryggt för föräldrar till unga användare.

Kan spärrade konton lämnas vilande, så att användarna kan få samma konto tillbaka när de så småningom fyller 13?

Informationshantering är relativt hårt reglerat och Facebook och Instagram raderar all information som företaget inte behöver för att tillhandahålla säkra tjänster. Att lagra information från konton som är stängda är därmed inte aktuellt. Dock finns data kvar en begränsad tid eftersom det kan finnas enstaka fall där användare exempelvis angett fel ålder (dvs är över 13). De ska då ha möjlighet att återfå tillgång till sitt konto och data.

De konton som har spärrats är fortfarande aktiva så att andra användare kan interagera med dem. Därmed saknar användarna själva helt kontroll över eller insyn i vad som sägs om dem. Varför?

Det låter som en teknisk fråga som kommer att lösa sig inom kort.

Finns det någon möjlighet för föräldrar att godkänna barn som användare, även om de är under 13?

Nej. För närvarande är det 13 år som gäller för alla.

Hur kommer det sig att det är 13-årsgräns som gäller?

Det bygger ursprungligen på COPPA (Children Online Privacy Protection Act) som finns i USA. Den är på 13 år.

Många konton har spärrats just i Sverige, vad beror det på? Finns det någon koppling till det så kallade "instagram-upproret" i Göteborg nyligen?

Det är ett löpande arbete och gäller oavsett land.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.