Få utnyttjar medborgarkontrakten
Men det är inte så många boråsare som tyckt till.
Efter många och långa diskussioner infördes medborgarkontrakten 2005. I kontrakten ger kommunen löften och garantier när det gäller verksamheten och där framgår vilka krav som ställs på medborgarna.
Samtidigt infördes också möjligheten för kommuninvånarna att lämna synpunkter.
En del politiker var kritiska till medborgarkontrakten och menade att de löften som gavs egentligen bara var sådant som kommunen ändå skall utföra.
Ingen utvärdering
Någon utvärdering om kommunen lever upp till medborgarkontrakten har inte gjorts, däremot finns tillgång till de synpunkter boråsarna lämnat.
När medborgarkontrakten infördes fanns redan en utvecklad klagomålshantering inom äldre- och handikappomsorgen. Det är hit de flesta synpunkterna fortfarande kommer.
Skola och barnomsorg är det område som flest boråsare tyckt till om via medborgarkontrakten. Men då synpunkterna kommer från tio olika kommundelar blir det inte så många per kommundel.
Gatunämnden har fått in många synpunkter, men majoriteten av dem kom första året när kontoret gick ut i en kampanj och ville ha åsikter om renhållningen.
Två kommundelar, Centrum och Sjöbo, har inte fått några synpunkter alls.
När Norrby införde en särskild kostenhet ökade synpunkterna.
– Kanske beror det på att vi tydliggjorde att kostenheten finns eller så har vi aktiva pensionärsföreningar, säger Borås stads kostsamordnare Marita Westerlund.
– Men jag skulle vilja att vi fick in ännu fler synpunkter. Medborgarkontrakten är bra, men de behöver dammas av.
Förutom skola och barnomsorg tillhör kulturen de områden som samlat flest synpunkter.
Kultur intresserar
– Kulturen har ett allmänintresse, menar kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (fp). Dessutom har vi ett välbesökt stadsbibliotek med en oerhörd genomströmning.
Han tycker medborgarkontrakten är bra och befogade, men tycker att man skall arbeta vidare och förfina dem.