Få kvinnor i kommunala bolagsstyrelser

Männen dominerar stort i de kommunala bolagens styrelser i Borås.
Borås • Publicerad 31 mars 2008
Monica Hägg har ett uppdrag i styrelsen för Borås energi och miljö.
Monica Hägg har ett uppdrag i styrelsen för Borås energi och miljö.Foto: Lennart Magnusson

Så var det för två år sedan och så är det fortfarande. Bara cirka 23 procent av styrelseledamöterna är kvinnor.

Borås. Antalet kvinnor i bolagens styrelser är inte fler än under förra mandatperioden. Inget av de kommunala bolagen når upp till hälften män, hälften kvinnor. I styrelsen för Borås kommnuns parkerings AB är sex av de 14 ledamöterna kvinnor och i Borås djurpark är fyra av de tio ledamöterna kvinnor.

Sämst är kvinnorepresentationen i Borås lokaltrafik där bara två av de 18 ledamöterna är kvinnor.

Få kvinnor har nått upp i bolagsledningarna. Endast ett av bolagen, Borås djurpark AB, har en kvinna som ordförande, Marie Fridén Wickberg (m). På vd-posterna återfinns bara män.

Visa intresse

Att det är så få kvinnor i bolagsstyrelserna tror Marie Fridén Wickberg till stor del beror på traditioner.

– Det gäller att visa sig intresserad så att man blir tillfrågad. I vanliga aktiebolag tror jag man mer tittar på hur styrelseledamöterna kan komplettera varandra, här utses ledamöterna av de politiska partierna och man ser kanske inte helheten på samma sätt.

Marie Fridén Wickberg tror att det blir fler kvinnor i bolagen efterhand.

– Varje politiskt parti är skyldigt att spegla samhället och det blir konstigt om det blir för skevt, säger Wickberg.

Bland de politiska partierna har socialdemokraterna lyckats bäst med kvinnorepresentationen i de kommunala bolagen. Men kommunalrådet Lena Palmén (s) är inte nöjd.

– Det är riktigt bedrövligt, säger hon. Vi är medvetna när vi gör våra rekryteringar, men har inte varit lika ihärdiga när det gäller bolagen.

Ett problem menar hon är att kvinnor inte väljer uppdrag i bolagen och berättar att hon själv haft samtal med kvinnor som säger att de inte kan något.

En av dem som fick en styrelsepost efter valet är Monica Hägg, (s) ledamot i Borås energi och miljö.

– Jag kan tycka det är jobbigt och det är mycket teknik. Det gäller att fråga om det man inte vet. Men jag tror att vi kvinnor kan tillföra ett annat perspektiv.

Kvinnlig efterträdare

Anne-Marie Ekström (fp) är ledamot i Borås elnät och hon menar att partierna måste jobba för att få in fler kvinnor i styrelserna.

– Vi som sitter i bolagen måste tala om att det är inte så farligt och om någon slutar är det viktigt att försöka fylla den platsen med en kvinna.

Varken centern eller kristdemokraterna har någon kvinnlig ledamot i bolagsstyrelserna. Kerstin Hermansson (c) som tidigare haft en bolagspost tycker detta är tråkigt.

– Det kan vara så att bolagsplatserna innebär mer personligt ansvar och anses lite manligare. Många sitter också kvar år efter år.

Tveksam till kvotering

Bara Lena Palmén tror på kvotering. Övriga är tveksamma.

– Det finns många duktiga kvinnor som skulle kunna vara med utan kvotering, säger Kerstin Hermansson.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.