Experter ger svar

Tre lokala experter svarar på frågor om finanskrisen.
Borås • Publicerad 8 oktober 2008

Varför fortsätter finanskrisen, trots amerikanska och europeiska krispaket?

Mycket handlar om psykologi. Folk hade räknat med krispaketen, och många hade hoppats på ännu mer pengar. Hade marknaden däremot blivit positivt överraskad av krispaketen (även om de hade sett precis likadana ut), hade antagligen aktiekurserna stigit och räntorna sjunkit. Enkelt kan man säga att det finns fler pessimister än optimister och därför fungerar inte krispaketen. Sedan vet vi inte hur det hade sett ut utan krispaketen. Kanske hade situationen då varit ännu värre.

Hur säkra är mina pengar på banken?

I går kom EU med beskedet att en insättningsgaranti på cirka 500.000 kronor gäller för varje konto. Det betyder att om banken skulle gå i konkurs får du ändå ut dina pengar upp till 500.000. Har du däremot mer pengar än så på kontot kan du bli av med dem.

Å andra sidan är risken att någon av de svenska storbankerna skulle gå i konkurs just nu så gott som obefintlig. Dels eftersom bankernas ekonomi är god och dels eftersom staten med största sannolikhet skulle gå in och stöda banken innan en konkurs var ett faktum.

Vad bör jag göra?

Ha is i magen och gör inget ogenomtänkt. Många tror att räntorna kommer gå upp ett kort tag framöver, för att sedan sjunka igen.

Har du ett långsiktigt sparande i fonder bör du kanske låta pengarna sitta kvar på kontot. Vet du däremot att du kommer att behöva pengarna snart kan det vara läge att flytta dem till ett sparkonto.

Har du planer på att göra ett stort inköp, exempelvis ett hus eller en ny bil, bör du noga räkna igenom så att du verkligen har råd.

Vad bör jag absolut inte göra?

En del tar dyra sms- och internetlån för att snabbt få pengar till att betala exempelvis ökade räntekostnader. Detta är inte att rekommendera eftersom det i slutandan kan bli väldigt dyrt. Har du inte råd att betala dina lån ska du kontakta din bank för att göra upp en avbetalningsplan.

Du bör heller inte låna pengar till onödig konsumtion och du ska heller inte ta några ogenomtänkta ekonomiska risker.

Kan jag tjäna pengar på krisen?

Ja, men det är svårt. Det finns vissa fonder som spekulerar i nedgång på börsen, och lyckas du köpa aktier när de nått botten kommer du att tjäna pengar på dem när de sedan stiger i värde. Alla aktier stiger dock inte i värde igen. Använd därför inga lånade eller surt förvärvade pengar, utan bara sådana som du kan avvara. Det är mycket osäkert, och vill du spela kan du lika gärna sätta pengarna på travet istället.

Påverkas Swedbank Sjuhärad (som är en fristående bank) av Swedbanks ras på börsen?

Inte direkt, men indirekt kan kunderna förlora förtroende för banken då media rapporterar mycket negativt om Swedbank.

Swedbank Sjuhärad är sammankopplad med Swedbank på tre punkter:

Swedbank äger en aktieminoritet i Swedbank Sjuhärad

Swedbank Sjuhärad har ett samarbete med Swedbank exempelvis när det gäller vissa experttjänster eller utlandsaffärer.

Swedbank Sjuhärad säljer vissa av Swedbanks produkter (fonder).

Källa: Randi Evers, finanschef på Borås kommun, Bo Johansson, vd på Swedbank Sjuhärad och Jan Persson, kontorschef på Handelsbanken i Borås.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.