GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-experterna saknar det stora Europaperspektivet i valet

Två garvade EU-kännare har saknat de stora framtidsfrågorna för Europa i valrörelsen – men har även hittat positiva saker med den gångna valrörelsen.
– Långsamt, långsamt börjar de här valen handla om annat än att vara en re-take på folkomröstningen 1994, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.
Susanne Palme, EU-kommentator på Sveriges Radio.
Susanne Palme, EU-kommentator på Sveriges Radio.
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

När BT når honom förbereder han söndagens insats i SVT:s valvaka. En del resultat är långt ifrån givna på förhand. Klarar Liberalerna av att rädda sitt enda mandat? Kan Vänsterpartiet få två?

– När vallokalsundersökningen kommer gäller det att vara beredd på allting. Det är färska resultat och man måste snabbt kunna säga vettiga saker, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Förra veckan funderade han på om inte något skulle hända i valrörelsen någon gång. Sedan publicerade Dagens Nyheter en granskning om hur Lars Adaktusson (KD) röstat i abortfrågor medan Peter Lundgren (SD) fick stå till svars för att ha tafsat på en partikamrat.

– Jag har ändå saknat visionen för den europeiska unionen, de lite större framtidsfrågorna. Hur Europa som kontinent ska kunna stå sig mot de andra större ekonomierna. Det blir ganska många sakfrågor som de flesta väljare ändå är överens om att vi ska ha EU till – som klimat och brottsbekämpning, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Ibland hörs kritik mot att partier väljer att lyfta fram frågor som snarare hanteras nationellt än inom ramen för EU-samarbetet.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag tycker inte att det skadar att man tar exempel från den inrikespolitiska debatten. Det finns, får man förmoda, en koppling ideologiskt hur ett parti agerar på olika nivåer inom demokratin. Sen är det ibland svårt att dra gränsen mellan inrikes och EU-frågor, det börjar bli ganska sammanvävt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Sveriges Radios EU-kommentator Susanne Palme tycker däremot att en del frågor som politikerna lyft inte hör hemma på EU-nivå, exempelvis kärnkraften.

Samtidigt är hon glad över att klimatfrågan får mer utrymme, att svenska medier lyfter EU-frågor mer än tidigare och över att veckans slutdebatt i radion blev en het tillställning.

– Det var himla kul. Jag har aldrig sett dem så på hugget, exempelvis Heléne Fritzon. Men för lyssnare, som inte är EU-nördar som jag, så undrar jag om man blev så mycket klokare. Att det blev så stor skandal kring Adaktusson och aborträtten är lite märkligt på ett sätt, eftersom abort inte är något som EU har rätt att lagstifta om. Det handlar mer opinionsbildning, säger Susanne Palme.

"Jag är faktiskt inte alls säker på om valdeltagandet kommer att öka."

I likhet med Henrik Ekengren Oscarsson tycker Susanne Palme att valrörelsen också borde ha handlat om Europas ställning i en föränderlig och orolig värld. Å andra sidan är Sverige inte unikt om att bli starkt influerat av inrikespolitiska frågor i EU-valrörelser.

– I Frankrike har det varit en väldigt speciell valrörelse – där har det handlat mycket om Macrons ställning och blivit som en omröstning om honom. säger Susanne Palme.

Ekengren Oscarsson tror på chans till ett rekordstort blågult valdeltagande för att vara ett EU-val. Palme är mer skeptisk.

– Att svenskarna aldrig har varit så positiva till EU som nu – betyder det att folk går och röstar? Hur påverkar skandaler som den med Peter Lundgren? Jag är faktiskt inte alls säker på om valdeltagandet kommer att öka, säger Susanne Palme.

Läs mer