1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU-debatt på Bäckäng – miljöfrågan hetast för Sjuhärads unga

1600 gymnasieelever och stordebatt inför EU-valet på scenen med politiker som riskerar gula och röda kort.
Under fredagen kommer EU-temperaturen att pumpas upp rejält på Bäckängsgymnasiet.
Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg, där många viktiga beslut fattas. Den 26 maj är det val i Sverige.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Till debatten kommer en namnkunnig panel där över hälften av deltagarna sitter i parlamentet under denna mandatperiod som är på väg att lida mot sitt slut.

Arrangör är Europa Direkt Sjuhärad – ett av 16 svenska och 442 europeiska informationskontor som lyder under EU-kommissionen.

– När jag började jobba med det här märkte jag att EU-kunskapen inte är jättehög. Det är svårt att ta till sig vissa saker men vi jobbar för att öka kunskapen, säger Li Wikander, projektledare för Europa Direkt Sjuhärad.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
”Det är många som har lärt sig att det finns en hel del beslut som avgörs på EU-nivå och vill vara med och påverka.

Fredagens EU-debatt kommer att vara uppdelad i två pass – Bäckängsgymnasiets aula kommer att fyllas både för och efter lunch – där miljöfrågan kommer att finns med i båda. Moderatorn Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, avslöjar att han bara har skrivit en fråga till panelen själv, nämligen ”Vad är EU?”.

– Det tycker jag är en bra fråga för att man utifrån svaren på den bättre förstår de andra svaren sen. I övrigt är det elevernas frågor som jag kommer att ställa. Miljön är det ämne som flest inskickade frågor handlar om, säger Markus Bonekamp.

I hans jobb uppmanar han ofta skolor till att arrangera såväl skolval som debatter.

– Det här är i stor utsträckning förstagångsväljare och många undersökningar visar att om man som ung går och röstar så gör man det även senare i livet. Skolor är det enklaste sättet att nå unga människor, säger Markus Bonekamp.

Politikerna på scenen har fått stränga förhållningsorder om att hålla sina svar till max 60 sekunder. För att moderatorn inte ska behöva kolla på klockan hela tiden har han två ungdomar till sin hjälp som synligt för alla kommer att visa ett gult kort när det återstår 15 sekunder av talartiden och ett rött när minuten har gått.

Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige och moderator för de båda debattpassen i Bäckängsgymnasiet på fredag.
Foto: pressbild

Han konstaterar att den som har otur faktiskt kan gå hela gymnasiet utan att få uppleva ett val och tycker att det är viktigt som en demokratisk uppfostran att skolor tar chansen att faktiskt genomföra ett val på skolan när det nu är aktuellt.

– Då är det också viktigt att man vet vad man röstar på. Man kan inte bara ha ett skolval och så har ingen berättat vad olika partier tycker.

Markus Bonekamp tycker sig märka ett kraftigt ökat intresse för EU-frågor inför årets val.

– Jag kan jämföra med de två senaste valen till Europaparlamentet och min uppfattning är att intresset från medier aldrig har varit så stort som nu. Vi driver också kampanjen denhargangenrostarjag.eu och där har tusentals anmält sig för att på något vis engagera sig.

Opinionsundersökningar skvallrar också om ett ökat stöd för EU inom Sverige och ett rekordhögt valdeltagande i kommande val.

– Brexit kan vara en del i det men det är också så att vi har varit med i 25 år nu och det är många som har lärt sig att det finns en hel del beslut som avgörs på EU-nivå och vill vara med och påverka, säger Markus Bonekamp.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen matchhjälte

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Corona i Sjuhärad

Så mycket högre är dödstalen för Borås äldreomsorg

Under perioden mars-maj avled 117 personer enligt ny statistik.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.