"Etikettdoktorn" ger goda råd
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson är expert på vett och etikett och föreläser ofta i ämnet. Han håller även kurser i vett och etikett och har ofta synts och hörts i tv, tidningar och radio.
Här svarar han på tio frågor om hur man uppför sig korrekt på ett barnkalas.
1. Hur mycket ska presenten kosta?
– Allt mellan 10 och femtio kronor är bra. Det kan bli ganska många kalas på ett år, och det är viktigt att prissumman hamnar på en rimlig nivå. Omkring 20 kronor tycker jag själv är lagom, det viktiga är inte vad man köper utan att man köper med sig något.
2. Hur länge ska kalaset pågå?
– Mellan två och tre timmar tycker jag är lagom. Både barn, men även föräldrar blir trötta efter ett tag. Dessutom är det bra om man inte binder upp för lång tid, eftersom besökarna kanske har andra planer för dagen eller kvällen.
3. Ska man som förälder stanna kvar på kalaset eller ska man lämna barnen?
– Om barnen inte är väldigt små ska man nog lämna dem och inte stanna kvar själv. Men det beror som sagt var främst på barnens ålder. Gränsen går vid cirka fem år, men det är individuellt. Är man osäker ska man fråga föräldrarna som arrangerar kalaset.
4. Vad ska man bjuda på när man har barnkalas?
– De flesta barn brukar gilla korv, hamburgare och tårta. Man kan mycket väl bjuda på bara godis och tårta men det kan vara bra att upplysa i förväg om du tänker bjuda på mat eller inte. Då vet föräldrarna om barnen ska äta innan kalaset.
5. Vilken tid och dag är det lämpligt att ha kalas?
– Om det rör sig om yngre tonåringar är kvällstid bra, men för barn är några timmar på lördag eller söndag eftermiddag att föredra. Man kan också lägga kalaset på en vardag, men då får det bli lite senare på kvällen, så att föräldrarna hinner hem från jobbet.
6. Hur många och vilka ska man bjuda?
– Hur många barn man bjudet är väldigt individuellt. Väljer man att bjuda i skolan så bjuder man hela klassen. Man har också rätt att välja vilka barn man vill bjuda, men då delar man ut inbjudningarna i brevlådan eller på något annat diskret sätt och talar inte om kalaset när de barn som inte är bjudna är närvarande.
7. Vad ska stå med i inbjudan?
– Tid och plats naturligtvis. Det är också bra att skriva om barnen får mat eller om de ska ha ätit innan. Dessutom ska man skriva ned sitt telefonnummer om föräldrarna har frågor. Man bör också be att barnen meddelar om de tänker komma eller inte, samt om det finns allergier eller andra speciella önskemål angående mat.
8. Ska man bjuda på godis?
– Ja, det är klart att man ska. Barn gillar godis och man blir inte tjock eller får hål i tänderna för att man äter lite godis på ett kalas. En bra idé är att ge barnen varsin godispåse, då kan man ju lägga i annat i påsen om någon har särskilda önskemål. På så sätt blir inget barn utpekat. Det samma gäller om någon exempelvis är laktosintolerant. Då barkar man en tårta som alla kan äta, inte en speciell tårta för det barn som är allergiskt.
9. Hur mycket ska man stå ut med innan man ringer föräldrarna och avbryter kalaset?
– Handen på hjärtat så brukar det gå att lösa det mesta. Blir barnen för stojiga och bråkiga så gäller det att sysselsätta dem, kanske med utomhuslekar. Undantaget är om de blir väldigt osams med varandra. Då kan man ringa till föräldrarna och säga att alla börjar bli trötta och att vi därför avslutar kalaset lite tidigare.
10. Om barnen har sönder något, har jag då rätt att kräva föräldrarna på betalning?
– Nej, inte så länge det är en olycka. Man får räkna med att ett fönsterruta kanske går sönder eller att en vas ramlar omkull. Skulle något väldigt dyrt, som stereon eller platt-tv:n, gå sönder, kan man eventuellt höra med föräldrarna om de har någon försäkring som täcker det.