Ericsson varslar 946 anställda – 90 i Borås

Ericsson har inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås.
Borås • Publicerad 8 december 2009
Foto: BT Arkiv

Avvecklingen berör samtliga 856 personer i Gävle. I Borås varslas 90 tjänstemän av totalt 1 037 anställda.

"Det är en tung dag för oss i dag", säger Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson.

"Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås."

Ericsson vill lägga ner verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås. Avvecklingen berör totalt 1 037 anställda, enligt företaget.

Varslet omfattar samtliga 856 personer i Gävle av vilka 545 är tjänstemän och 311 kollektivanställda. I Borås varslas 90 tjänstemän.

Totalt finns 1 037 anställda i Borås varav 612 tjänstemän och 425 kollektivanställda. Varslen kommer att läggas hos arbetsförmedlingarna i morgon, onsdag.

Ericsson skriver i pressmeddelandet att det är ett nytt sätt att arbeta som kommer att leda till arbetsbrist.

"Vi har övervägt olika alternativ och gjort flera ingående analyser", säger Jan Wassenius, Ericssons produktions- och logistikchef.

"Eftersom vi snart inte kan sysselsätta alla i Gävle och Borås, så har vi i dag inlett mbl-förhandling om en stängning av Gävle och neddragningar i Borås."

Ericsson i Gävle konstruerar, implementerar och tillverkar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni. Här finns även ett stort logistikcentrum, enligt företagets hemsida.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.