Enkronan kårens nya modell

Studentkåren presenterade sin nya affärsmodell. Och fick beröm av näringslivet.
Borås • Publicerad 8 oktober 2010
Haléns vd Gunnar Ryman med affärscoach Klas Ekdahl från Connect väst och Studentkårens ordförande Andreas Henriksson.
Haléns vd Gunnar Ryman med affärscoach Klas Ekdahl från Connect väst och Studentkårens ordförande Andreas Henriksson.Foto: Anders Robertsson

Kårobligatoriet är numera avskaffat och Sveriges studentkårer behöver söka stöd på annat sätt för att ordna finansieringen. I Borås kommer det att ske med hjälp av näringslivet.

Upplägget känns igen från idrottsvärlden. "Enkronan" innebär där att klubbens sponsorer betalar en krona per besökare till klubben.

– Vi vill göra något liknande fast med företag vi knyter till kåren, säger ordförande Andreas Henriksson.

Modellen är framtagen tillsammans med Connect väst och under gårdagen anordnades en såkallad språngbräda dit näringslivet, högskolan och Borås stad var inbjudna för att diskutera kårens nya modell.

Målet är 2000 företag. Med dagens 4000 medlemmar skulle det i så fall innebära åtta miljoner till kåren. Innan obligatoriet avskaffades låg stödet på 4,7 miljoner.

– Överskottet kan man använda till att utveckla samarbetet med näringslivet ännu mer, menade Henriksson.

Och reaktionerna från näringslivet var positiva.

– Strålande tänk. Jag tror på ännu fler än 2000 företag. Högskolan står för något positivt och innebär en viktig rekryteringsbas för lokala företag, menade Haléns vd Gunnar Ryman.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.