unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Enkät: Vad har EU betytt för dig?

Möjlighet att flytta, resa och jobba i Europa är lättare tack vare EU. Det tycker åtminstone några av de boråsare med rötter i andra europeiska länder som BT pratat med. Vi frågade vad EU har betytt för dem - och vilken valfråga som är viktigast i landet de kommer från.
Foto: Yves Logghe

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Foto: Frida Dam Bergstedt

Danutė Matelytė, (25), student, från Litauen.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Litauen?

– När man tittar på statistik är Litauen ett av länderna som har mest positiv inställning till EU men om man tittar på valdeltagandet är det troligtvis bland det lägsta. Så jag förväntar mig inte mycket från det här valet. En av de viktigare frågorna kan kanske vara den om Ryssland och samarbeten österut, men om du går på gatorna i Vilnius kommer du inte se några affischer om klimatet eller välfärden.

Vad har EU betytt för dig?

– Det faktum att jag nu bor i Sverige är direkt relaterat till EU. Jag kom till Borås för att vara med i ett europeiskt volontär-projekt som hanterades av EU och Erasmus. EU betyder möjligheter till att resa, jobba och leva i andra länder än ens eget.

Foto: Anton Hedberg

Jan Suchorzewski (29), forskare, från Polen.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Polen?

– Jag tror den viktigaste frågan mer är den generella synen på hur samhället ser ut. Vi har just nu en konservativ regering som fokuserar på tradition, religion och historia. Den andra sidan, oppositionen, går mer mot jämlikhet och en öppenhet mot andra. Det handlar alltså om uppfattningen av samhället och relationen med andra länder.

Vad har EU betytt för dig?

– EU för mig betyder jämlikhet för alla nationer. Det betyder också möjligheter, som att jag kan komma hit till Sverige och jobba utan större hinder. EU betyder också ett närmare samarbete, framförallt gällande försvar mot stora länder som kan hota vår säkerhet. Vårt land skulle inte själva kunna hävda sig men tillsammans betyder vi någonting, både politiskt och ekonomiskt.

Foto: Privat

Gunilla Larborn (73), konstnär, från Danmark

Vilken är den viktigaste valfrågan i Danmark?

– De mest diskuterade frågorna är nog två: yttre gränskontroll till Europa för att reducera immigration till Danmark och snabba klimatåtgärder.

Vad har EU betytt för dig?

– För mig är det enormt viktigt för det reducerar (sedan start) krig i Europa. Tyvärr riskerar det nu att sjunka bort i likgiltighet och fascism. Kanske är det nu bara ett elit-projekt som tappat kontakten med folket. Kanske orkar Macron skapa en europeisk renässans, men han har mycket på hemmaplan... EU saknar idag både ansikte och hjärta.

Ilse Postma (49), miljöinspektör, från Nederländerna.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Nederländerna?

– I Nederländerna är den viktigaste frågan klimatet tror jag, i alla fall är det den viktigaste frågan för mig. Jag jobbar med miljöfrågor och det är bra att vi reagerar mera och är aktiva i den frågan och tar hand om miljön bättre.

Vad har EU betytt för dig?

– EU för mig betyder att vi gör det tillsammans, att vi inte är ensamma. Vi måste göra det tillsammans alla länder, alla människor. Jag har bott i tre länder i Europa och jag trivs väldigt bra med det, att vara en i Europa.

Jörgen Peters (25), butiksanställd, från Tyskland.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Tyskland?

– Jag tror en stor fråga är om man ska lämna EU eller stanna. Det är många som undrar: "Vad får vi av EU." Och de tänker bara på det negativa, den stora flyktingvågen från förra året, eller folk från andra EU länder som kommer och jobbar i Tyskland.

Vad har EU betytt för dig?

– EU för mig har alltid betytt frihet, för du kan som sagt resa och flytta vart du vill inom EU utan några större problem.

Foto: Frida Dam Bergstedt

Julio Garcia Atterström (55), verksamhetschef grundskoleförvaltningen, från Spanien.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Spanien?

– Det är nog klimatpåverkan och miljöfrågan. Det finns en stor debatt i landet om vad plastkonsumtionen betyder för miljön, men också olika föroreningar och användningen av förnybar energi.

Vad har EU betytt för dig?

– EU har betytt och betyder mycket för mig och framförallt just nu när många länder i Europa har högerextrema partier som vill ha mycket mer makt, vilket för min del är oerhört problematiskt och bekymmersamt. Personligen har EU underlättat för mig så att jag kunnat flytta till Sverige och få jobb. På något sätt känns det som att de olika länderna har kommit närmre varandra i Europa, både administrativt, politisk och även kulturellt. Och vi behöver bli ännu starkare tycker jag.

Foto: Anton Hedberg

Marie-Noëlle Carlsson (55), lärare, från Frankrike.

Vilken är den viktigaste valfrågan i landet du kommer från?

– Det pratas väldigt mycket om de olika partierna som tillhör vänster. De är många och frågan är vem man ska rösta på om man vill rösta åt vänster? Sen är ju klimatfrågan en jättestor fråga i Frankrike, och även högerextremismens frammarsch och deras samarbete sinsemellan.

Vad har EU betytt för dig?

– Jag skulle kanske inte stå här som lärare om det inte var för EU. Jag kom hit i början av nittiotalet med en lärarutbildning, då fick jag höra från arbetsförmedlingen att jag skulle duga jättefint som dagmamma. Sen gick Sverige med i EU och då plötsligt blev min utbildning värd någonting i Sverige och jag fick anställning. Så för mig har det betytt väldigt mycket.

Foto: Privat

Michela Castellari (47), lärare, från Italien.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Italien?

– Som italiensk medborgare är migrationsfrågan alltid ett aktuellt ämne i och med alla migranter som tagits sig till Italien via båt vilket självklart har medfört en stor humanitär insats och stora kostnader för landet. En annan viktig valfråga gällande Italien är landets svaga ekonomi.

Vad har EU betytt för dig?

– Jag kan nog inte påstå att det har inneburit något stort. Att det var enkelt för mig att flytta hit har inte med EU att göra. Dock vet jag att min syster som bor i Italien och majoriteten av mina italienska vänner är eniga om att euron enbart har lett till att allt har blivit dyrare i Italien. När man gick från lire till euro passade de flesta på att runda upp vilket gör att priserna har ökat men inte lönerna.

Foto: Anton Hedberg

Erkki Syrjäla (78), pensionär, från Finland.

Vilken är den viktigaste valfrågan i landet du kommer från?

– Jag är inte så insatt i politik men det jag har följt med i litegrann är att miljön och invandringen är rätt så populära ämnen.

Vad har EU betytt för dig?

– Jag tycker Sverige gjorde fel när de gick med i EU, jag röstade nej på den tiden men de lyssnar ju inte på mig. De kommer och bestämmer alldeles för mycket för vissa nationer, det finns vissa frågor som man kunde sköta i Sverige istället men där Bryssel bestämmer att ni ska göra si och så. Det faller inte i min smak.

Läs mer

Korskyrkan expanderar på Norrby – och ska hjälpa unga kvinnor

Borås

Korskyrkan expanderar på Norrby – och ska hjälpa unga kvinnor

”Vi vill att Korskyrkan ska komma ut och verka i stadsdelen”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Stora härvan – släktingar åtalade för ha lurat till sig miljoner: ”En kassako”

Borås

Stora härvan – släktingar åtalade för ha lurat till sig miljoner: ”En kassako”

Fyra boråsare ställs inför rätta för bidragsfusk och bedrägier. Rättegången blir omfattande.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.