En ny sida av Norrby

Christina Lindstedt ville jobba med människor.
Borås • Publicerad 1 september 2008
Sagostunder är en av arbetsuppgifterna för Christina Lindstedt. Här är det Shucayb Mohamed och Hedvig Areqvist som lyssnar, medan Samira Nur Abdi Aden verkar föredra sin egen bok.
Sagostunder är en av arbetsuppgifterna för Christina Lindstedt. Här är det Shucayb Mohamed och Hedvig Areqvist som lyssnar, medan Samira Nur Abdi Aden verkar föredra sin egen bok.Foto: 

Nu är hon ny bibliotekarie på Norrby familjecentral.

I ett hörn av den öppna förskolan på Norrby familjecentral finns det lilla biblioteket – några hyllor med böcker för och om barn, på olika språk.

Men det unika med öppna förskolan är att en bibliotekarie jobbar mitt i den dagliga verksamheten. Något liknande finns ingenstans i Sverige.

– Det här jobbet känns som klippt och skuret för mig, säger Christina Lindstedt.

Hon ville bli bibliotekarie för att hon är intresserad av människor, och det är just vad jobbet på familjecentralen går ut på.

Christina arbetar med barn och föräldrar precis som förskolläraren. Men det blir hennes ansvar att hålla sagostunder och hålla det lilla biblioteket uppdaterat. Dessutom arbetar hon läsfrämjande och talar språkutveckling med föräldrarna.

Hon kommer också att gå på hembesök hos flerspråkiga barnfamiljer i kommundelen. I ettårsåldern får barnen en bokgåva och det blir också ett tillfälle att tala med föräldrarna.

En annan arbetsuppgift är att packa bokpåsar, som ska finnas till utlåning på förskolorna i kommundelen.

Christina blev bibliotekarie ganska sent i livet. Som ung valde hon att inte studera och flyttade i stället utomlands. Under flera år talade hon bara tyska och engelska. Det ledde till att hon hade tappat en hel del av svenskan när hon kom hem igen.

Det är också en värdefull erfarenhet, nu när hon möter många människor som är nya både i landet och i språket.

Olika bakgrund

– Hit kommer människor med väldigt olika bakgrund, även om alla har det gemensamt att de är föräldrar med små barn, säger hon.

Tidigare har hon bland annat jobbat på introduktionscenter, med samtalsgrupper för nyanlända flyktingar för att utveckla språket.

Christina har jobbat på familjecentralen sedan slutet av april. Fyra dagar hann hon arbeta tillsammans med sin föregångare Anna-Karin Albertsson, som har byggt upp biblioteksverksamheten på Norrby familjecentral.

Eftersom biblioteksverksamheten på familjecentralen är så unik, har hon stor frihet att arbeta som hon själv vill. Och det saknas inte idéer.

– Men än så länge håller jag på att lära känna människorna och lära mig jobbet. Sedan får vi se vilka idéer som går att göra verklighet av.

Christina Lindstedt

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo Patrik och dottern Sara, 4 år. Äldsta dottern Vrinda, 20 år, är nu utflugen.

Bor: Ryda, Borås.

Intressen: Just nu vandringar, planerar en långvandring till nästa semester. Kultur i alla former och betydelser.

Bakgrund: Kommer från Kållandsö utanför Lidköping. Adopterad från Indien. Flyttade till Borås 1999 för att läsa på bibliotekshögskolan.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.