En efterlängtad fest i Borås

För många var det en vanlig, regnig tisdag.
Borås • Publicerad 1 oktober 2008
Årets största dag för alla muslimer och en riktig fest framför allt för barnen. Samira Abdulle, Anisa Abdulle och Yusra Abdullah njöt av allt gott att äta nu när fastan är över.
Årets största dag för alla muslimer och en riktig fest framför allt för barnen. Samira Abdulle, Anisa Abdulle och Yusra Abdullah njöt av allt gott att äta nu när fastan är över.Foto: Anders Ylander

För en miljard muslimer över hela världen var det den största dagen på hela året.

Eid-al-fitr firades på flera håll i Borås i går.

Fastemånaden Ramadans avslutning styrs av månens olika faser och därför visste man ännu inte i måndags när det skulle ske.

Ramadan inleds och avslutas vid nymåne. På natten fick muslimerna i Borås besked:

– Vi fick klartecken från Mecka i Saudiarabien. När de har sett månen är det eid, förklarar Ahmed Abdulle.

Han är engagerad bland somalierna i stan och för att fira eid så hade man lånat stora salen på Spinnaren på Norrby.

Där serverades en hel del god mat, framför allt till barnen. Men det var också lite mer seriöst när man pratade om vad koranen står för.

Eid-al-Fitr är muslimernas största fest under året på samma sätt som julen är för kristna.

Ahmed Abdulle tycker det svenska samhället blir allt mer medvetet om de muslimska högtiderna och att det är lätt att få ledigt från skolor och jobb.

Flesta jobbar

Däremot tycker han det känns konstigt att fira en så stor dag när de flesta jobbar:

– Det är naturligtvis mycket roligare att fira eid på en helg eller annan dag när folk är lediga. Men vi firar här under dagen och sedan hemma med våra familjer.

Tvärt om kan kan det kännas konstigt för muslimer i Borås att ha ledigt när det är kristna högtider. Ahmed Abdulle med sina barn är dock noga med att lära sig svenska traditioner:

– Vi går inte i kyrkan, men mina barn är tomtar i skolan och så. Vi har fest då också och gläds med alla som är kristna för deras skull, påpekar Ahmed Abdulle.

Tvärt om faktiskt

Men han har inte blivit mindre muslim sedan flydde till Sverige:

– Nej, tvärt om faktiskt. Vi tycker det är viktigt att behålla vår kultur och traditioner. Jag har blivit mer medveten om att vi är olika men ändå samma. Jag har fått större respekt för andra människor oavsett religion eller hudfärg, förklarar Ahmed Abdulle.

Förutom den somaliska festen på Norrby samlades muslimer från olika delar av världen och firade på olika håll i Borås. Man firade eid-al-fitr både tillsammans i föreningslokaler och liknande, och enskilt i sina familjer.

Eid-al-fitr

?Eid-al-fitr firas när ramadan tar slut.

?Under fastemånaden ramadan skall vuxna, friska personer fasta från soluppgång till solnedgång.

?Eid-al-fitr firas ofta i flera dagar, med festmat och presenter. Framför allt är eid en festhögtid för barnen.

?Fastan under ramadan är en av islams fem grundpelare. De övriga är trosbekännelsen, bönen, vallfärden och allmosan.

?Islams tideräkning följer månåret, som är kortare än solåret. Därför infaller ramadan och eid-al-fitr tidigare för varje år.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.