En debatt som kostar skattebetalarna 800 000 kronor
I morgon och på torsdag skall budgeten klubbas. Förra året blev det en rekorddebatt. Då höll man på från morgon till strax före midnatt i två dagar utan att bli klara. Ett extra möte fick sättas in en kväll i december. Kostnaden för detta blev totalt över 800 000 kronor.
Många av fullmäktiges ledamöter ifrågasatte den långa debatten efteråt. Och budgetdebatterna i Borås är längre än i andra kommuner av samma storlek. BT har undersökt hur det ser ut i Norrköping, Jönköping, Helsingborg, Västerås, Halmstad och Eskilstuna. Endagsmöten i Västerås och tvådagarsmöten i Helsingborg når inte upp till rekordmötena i Borås.
I Norrköping har man lyckats få ner budgetdebatten till knappt fyra timmar.
–Vi har en överenskommelse mellan partierna som kallas partitid. Det är en rent frivillig överenskommelse och innebär att varje parti har en grundtid på åtta minuter och sedan får man två minuter per mandat, säger kommunfullmäktiges ordförande Li Teske (s).
–Alla tycker det här är bra och vi får stuns i debatten. Det blir eftertänksamt och det krävs planering inför debatten. Och åhörarna är positiva.
De som möjligen haft synpunkter är småpartierna, säger Li Teske, som ändå inte upplever att någon tycker att debatten inskränks.
I Jönköping har man haft ganska långa debatter men där har man ändrat budgetprocessen så numera tar man en rambudget, utan att rösta om detaljer. I år började man klockan 14 och höll på till 21.30.
–Vi är många som går upp i talarstolen men vi har aldrig haft debatt mer än en dag, säger kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson (fp), Hon tycker det finns anledning att diskutera budgetprocessen.
–Två dagar är en kostnadsfråga. Och hos oss finns önskemål från alla att inte hålla på till midnatt.
Halmstad klarar sig på en vanlig arbetsdag.
–Ja, det har vi gjort så länge jag varit här, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (m). Vi har en ganska bra debatt som är strukturerad på ett vettigt sätt, med nio målområden.
I Eskilstuna debatterade man i fem och en halv timmar. Där är det i förväg uppgjort hur lång talartid man har.
–Vem kan tänka klockan elva på kvällen? säger Ulla Mattsson på demokrati- och medborgarenheten i Eskilstuna.