Elisabeth fick en chock när hon åt middag.
Borås • Publicerad 29 juli 2008
"Tanden" är gjord av plast och måtten 1x0,5 cm
"Tanden" är gjord av plast och måtten 1x0,5 cmFoto: Bengt Lagerstedt
Elisabeth Råberg hittade en plastbit i köttfärsen.
Elisabeth Råberg hittade en plastbit i köttfärsen.Foto: Bengt Lagerstedt

Den inhandlade köttfärsen visade sig innehålla mer än förväntat.

En plastbit närmare bestämt.

– Jag kommer aldrig att äta köttfärs igen, säger Elisabeth Råberg.

Vad som skulle bli en god måltid förvandlades istället till en uppskakande händelse.

– Jag får rysningar bara av att tänka på det, säger Elisabeth Råberg.

Under måltidens gång kände hon ett hårt föremål i munnen. Till en början befarade Elisabeth att hon hade bitit av en bit av sin tand. Men när det inte stämde förstod hon att något som inte skulle vara i köttfärsen hade hamnat där.

– Jag mår illa av hela händelsen. Vad det än var ska det inte finnas i köttfärs, säger Elisabeth.

Tandbiten visade sig vara en plastbit. När Lena Augustsson, tandläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, får se biten utesluter hon dock inte att den kan ha suttit i någons mun.

– Det här är inget medfött material, till exemepel en tand eller en benbit. Men det liknar onekligen en provisorisk tand av plast som man brukar få i väntan på en riktig porslinkrona. Men det skulle även kunna vara en del av knapp från en maskin. Det är svårt att säga.

Elisabeth Råberg kontaktade City Brämhult där köttfärsen var inhandlad. Där fick hon först ett erbjudande om en ny köttfärs mot uppvisande av plastbiten. Något hon tackade nej till.

– Jag var inte intresserad av köttfärs just då.

Köttfärsen på City Brämhult leveras från City Knalleland. Från City Knalleland fick Elisabeth via personalen på CIty Brämhult en förfrågan om vad för ersättning hon önskade.

– Ersättning är inte det viktiga. Jag är mer intresserad att de bryr om mig som kund.

Håkan Englund, butikschef på City Knalleland, säger att det är första gången ett okänt föremål hittats i en produkt på City Knalleland.

– Det är svårt att säga vad det är för något. Det kan komma från vår maskin, det kan komma från kundens besticklåda. När vi inte vet vad det är, är det svårt att avgöra var det kommer ifrån.

– Det vi skulle vilja göra är att analysera biten och undersöka saken. För oss är kunden viktigast. Man är alltid välkommen att kontakta oss om man känner att man inte är nöjd.

Elisabeth är dock säker på sin sak.

– Biten kommer från köttfärsen. Det är jag hundra på.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.