Elever slipade säljsnacket när Draknästet landade på Bäckäng

Under måndagen hölls en Boråsversion av tv-programmet Draknästet på Bäckängsgymnasiet.
Borås • Publicerad 20 oktober 2014
Anna Tyrén, Natalie Nellsin, Johanna Lönnermark, Emma Grändeby och Alice Lidemar menar att de inte var nervösa inför utfrågningen - men pustade ändå ut på skolgården efteråt.
Anna Tyrén, Natalie Nellsin, Johanna Lönnermark, Emma Grändeby och Alice Lidemar menar att de inte var nervösa inför utfrågningen - men pustade ändå ut på skolgården efteråt.Foto: Anders Robertsson

Det var tufft, peppigt och svettigt när tredjerinkarna presenterade sina affärsidér för näringslivets "drakar".

Trots sju månader kvar till SM i Ung företagsamhet (UF), pågår förberedelserna redan för fullt på Bäckängsgymnasiet. I dag fick eleverna chansen att bolla sina affärsidéer med erfarna företagare från Sjuhärad – däribland filialchefen Christine Bjärkby på Connect väst och konsulten Göran Carlstedt på GC konsult.

Tredjeringarna Emma Grändeby, Johanna Lönnermark, Anna Tyrén, Natalie Nellsin och Alice Lidemar började utveckla sin idé redan i januari.

– Vi vill hålla miljöföreläsningar för barn. Vi gjorde en marknadsundersökning som vi skickade ut till alla rektorer i Borås och där såg vi ett stort intresse, säger Alice Lidemar.

Utmaningen för Alice Lidemars grupp har varit finansieringen av idén – något som "drakarna" inte var sena att ringa in.

– Ni behöver en strategi för sponsorer – hur ni hittar dem och vad ni kan erbjuda dem, tipsade Mia Claesson från Borås stads näringslivskontor.

Totalt läser eleverna på natur- och ledarskapsprogrammet 100 timmar entreprenörskunskap.

Nästa termin gäller det för eleverna att faktiskt sälja in de affärsidéer som presenterades under måndagen.

– Kravet är att de ska sälja sina produkter under två mässor – en i februari och en i mars. Resten får de sälja efter skoltid. Och för många är målet förstås att ta sig till SM i UF, säger läraren Lena Dahlin.

SM i Ung företagsamhet

Elevernas produkter kommer bland annat att säljas på den regionala UF-mässan på Conventum Arena i Örebro den 9 mars 2015.

I maj 2015 ska affärsidéerna från Draknästet vara helt klara ?då avgörs nämligen SM i Ung företagsamhet den 11-12 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Vinnarna från Örebromässan i mars blir direktkvalificerade till SM i UF-företagande.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.