ARKIV: Rektorn: "Var kaos – jag är faktiskt rädd"

Borås Artikeln publicerades
Både polis och ambulans tillkallades efter ett tumult på Eductus. En av eleverna avbröt undervisningen för att han ansåg att det var emot religionen att eleverna sjöng och skrattade tillsammans.
Foto:Anders Robertsson
Både polis och ambulans tillkallades efter ett tumult på Eductus. En av eleverna avbröt undervisningen för att han ansåg att det var emot religionen att eleverna sjöng och skrattade tillsammans.

Det här är en arkivartikel från 30 mars 2015

Tumult utbröt på måndagsförmiddagen på Eductus i Borås.

Skolledningen kallade på både polis och ambulans.

En vuxenstuderande var aggressiv mot andra elever.

Eductus bedriver undervisning i svenska för invandrare. På måndagsförmiddagen avbröts undervisningen av en man i en av klasserna.

– Det blev kaos, berättar rektor Jozefina Persson. Andra elever känner sig hotade av honom.

Klassen sjöng tillsammans Öppna landskap när mannen avbröt undervisningen.

– Han sa: "Tyst med er, ni får inte skratta här i skolan. Gud förbjuder att vi skrattar".

Enligt rektorn pekade mannen på kvinnorna och sa: "Du är kristen, du är inte bra. Här ska alla vara muslimer och ha slöja".

Läraren kallade fort på rektorn. De kvinnliga eleverna grät och stämningen blev mycket upprörd. Rektorn krävde att mannen som stört undervisningen skulle lämna lokalerna.

– En av kvinnorna han hade gett sig på bad mig om hjälp och sade att hon inte vill ha slöja på sig, säger Jozefina Persson. Hon tuppade av, vi lade henne på golvet, hon fick svårt att andas och blev alldeles röd på halsen.

Mannen vägrade att lämna lokalerna, så rektorn kallade på både ambulans och polis. Eleverna fick samlas i aulan, där skolledningen efter den akuta situationen skulle informera dem.

Rektorn beskriver mannen som en fanatiker. Tidigare har det varit konflikter på grund av att han vill gå ifrån lektionerna för att be. Det accepterar inte skolan. Det finns ett litet rum iordningställt för bön, men det får eleverna sköta på rasterna.

Efter händelsen på måndagsförmiddagen visade det sig också att mannen även utanför skolan gett sig på andra elever för att de inte är muslimer. Han har krävt att alla kvinnor ska ha slöja. Också under rasterna i skolan har han krävt att andra studenter ska bli muslimer.

– Jag är faktiskt rädd att det händer något mer här, säger Jozefina Persson. Och nu kommer väldigt mycket fram. Eleverna vågar berätta mer och mer.

Polisen på plats sökte efter mannen i lokalerna. Polisen har skrivit ett internt PM för att dokumentera händelsen. Polisens bedömning var att det mannen sagt inte utgjorde något brott.

Rektorn tog beslutet att tills vidare stänga av mannen från undervisningen. Hon har också bokat tid för att träffa mannen tillsammans med hans handläggare från arbetsförmedlingen.

Ambulansen tog med kvinnan till sjukhuset. Rektorn har försökt att nå henne, men har inget besked om kvinnans hälsotillstånd efter den upprörande händelsen.