Ekobrottsmyndigheten i Borås läggs ner

Ekobrottsmyndigheten i Borås ska läggas ner. Personalen kallades på måndagen till ett möte i Göteborg där man fick beskedet av generaldirektören Eva Fröjelin.
Borås • Publicerad 9 oktober 2012

Kontoret i Borås har cirka tio anställda och enligt myndighetens ledning kommer de att placeras på orter där verksamheten fortsätter.

Även i Skövde, Halmstad, Kristianstad och Visby lägger ekobrottsmyndigheten ner.

– Vi har väl anat vad som varit på gång, men det är oerhört tråkigt att man lägger ner en väl fungerande verksamhet som nått goda resultat, säger en mångårig medarbetare i Borås.

Han och alla andra var i går kallade till information i Göteborg och dit kom också personal från de andra kontoren som ska läggas ner. Även fackliga representanter deltog på mötet där generaldirektören gav besked om nedläggningarna.

Bakgrunden uppges vara att ekobrottsmyndigheten får riksansvar för utredningar om ekonomisk brottslighet och tar över verksamhet från polis och åklagare. Man vill finnas på orter där det finns så kallade regionala utvecklingscentra och talar om samarbete mellan olika myndigheter mot grov och organiserad brottslighet.

Utöver befintliga kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö är avsikten att öppna i Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro och Linköping.

– För mig är det viktigt att se till helheten. Jag ser det som naturligt att vi etablerar oss på platser i landet som regeringen valt att särskilt satsa på vad gäller samverkan, säger Eva Fröjelin i ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten i Borås har flera gånger hotats av nedläggning. Men kontoret har överlevt, bland annat för att man lyckats bra och kunnat visa resultat.

Men detta beslut uppfattas av personalen som en definitiv dödsstöt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.