Efter brutala mordförsöket på nyårsafton - familjen avvisas

På nyårsaftonen sköts 12-åringen med flera skott och knivhöggs i halsen.
Borås • Publicerad 16 oktober 2014
Foto: 
Foto: Anton Hedberg/arkiv

Nu kommer beskedet att han och familjen inte får stanna i Sverige.

– Familjen är helt bestört, säger en av dem som hjälpt flyktingarna efter det traumatiska våldsdådet.

Mordförsöket inträffade vid Bodakyrkan i Borås på nyårsaftonens eftermiddag och pojken fick livshotande skador. Flera skott trasade sönder hans inre och han blev knivskuren i nacken av gärningsmannen. Läkarna på Sahlgrenska sjukhuset fick kämpa för att rädda pojkens liv och han vårdades på sjukhus i sju veckor. Flera månader efter dådet tvingades han på grund av komplikationer till nya operationer.

För familjen stod det snart klart att dådet som drabbat pojken var ett resultat av den blodsfejd som familjen hade försökt att fly ifrån. Signalen att den blodiga kniven på ett speciellt sätt lämnats kvar vid pojkens huvud var för dem ett övertydligt tecken på att det rörde sig om blodshämnd. Familjen har också berättat om annat som pekar på att mordförsöket på 12-åringen var en del i blodshämnden. Exempelvis började uppgifter med detaljer om vem som blivit skjuten spridas i Albanien innan de blev kända i Sverige.

Nu säger Migrationsverket på nytt nej till familjens ansökan om att få stanna i Sverige. De hinder som funnits mot att skicka tillbaka familjen under utredningstiden anses undanröjda. Frågan om uppehållstillstånd prövas inte på nytt.

Migrationsverket skrivet i sitt beslut att själva dådet mot pojken visserligen är att betrakta som en ny omständighet. Men Migrationsverket menar att attacken i Sverige inte säger någonting om familjens möjligheter till skydd från myndigheterna om de återvänder till Albanien. Migrationsverket skriver också i sitt beslut att det inte finns något konkret stöd för uppfattningen att det som drabbat pojken har någon koppling till den hotbild familjen har hänvisat till i hemlandet.

Den blodsfejd som släktingar till familjen är inblandad i är mycket känd i Albanien, bland annat har det visats tv-program om den. Familjen hade sedan många år lämnat hemlandet Albanien för att leva och arbeta i ett annat sydeuropeiskt land, men när familjen fick ta emot nya hot åkte de vidare till Sverige för att söka asyl här.

Migrationsverket sammanställde så sent som förra sommaren en rapport på 41 sidor om den våldsamma sedvänjan i Albanien. Migrationsverket har tidigare hänvisat till att det är myndigheterna i Albanien som ska skydda utsatta familjer. Men det finns också fall där familjer fått stanna i Sverige just på grund av hotet om blodshämnd.

Beskedet som familjen nu har fått kommer att överklagas.

Läs BT:s tidigare reportage om familjen:

"Jag vill inte hämnas, då tar det aldrig slut"

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.