Annons

Dyrare med kommunala boenden

Privat blir billigare än kommunalt. Och kvalitén är likvärdig.
Det visar kommunens uppföljning av det i Borås mycket kontroversiella beslutet att lägga ut gruppbostäder på entreprenad.
Borås • Publicerad 27 augusti 2011

Det blev en häftig politisk strid mellan de olika blocken då socialnämnden diskuterade att lägga ut grupp- och servicebostäder för funktionshindrade på entreprenad. Men efter många och långa debatter togs beslutet att en tredjedel av boendena skulle läggas ut på entreprenad.

Nu har stridsfrågan följts upp. Syftet med rapporten är att undersöka om företagen Attendo Care AB, Carema Orkidén AB och Borås stad uppfyller kraven som ställdes vid upphandlingen. Undersökningen ska också visa om det finns kvalitetsskillnader och hur upphandlingen påverkat kommunens kostnader.

Annons

Resultatet visar att det inte finns några tydliga skillnader i kvalitet och att inga allvarliga brister har kommit fram. De privata utförarna uppfyller i högre grad de krav som ställdes i upphandlingen. De brukare som bor i kommunal regi är marginellt mer nöjda än brukare i privat regi.

Detta kan bero på att en större del av brukarna i privat regi har svarat på enkäten helt själva, medan enkäten i större utsträckning besvarats av personal eller företrädare för brukarna i kommunal regi.

De privata utförarna uppfyller i större utsträckning de åtta kvalitetsfaktorer som Sveriges kommuner och landsting (SKL) har arbetat fram för nationella jämförelser.

Undersökningen visar att kommunen har sparat 4,1 miljoner kronor på att lägga ut en tredjedel av boendena på entreprenörer. Det betyder en kostnadsminskning på 7,4 procent. Och då innebär första året en hel del startkostnader, så beräkningen är att kommunen kommer att spara 5,7 miljoner kronor varje år avtalet löper. Skulle avtalet löpa på i de maximalt sex åren sparar kommunen 32 miljoner.

Kommunalrådet Lena Palmén tillhör dem som var skarpt kritiska till beslutet att lägga ut boenden på entreprenad. Hon har ännu inte läst utredningen men säger så här om de pengar kommunen sparar:

– Frågan är vad det är man sparar på? Det skulle jag vilja veta. Får personalen lägre löner eller sämre förutsättningar?

– Men kör man med precis samma förutsättningar kanske det finns en läxa för kommunen.

Palmén var kritisk bland annat till att de boende och deras organisationer inte fick något inflytande. De anställdas möjlighet till heltidsjobb tycker Palmén också är väsentlig.

– Det är viktigt att kunna leva på sitt jobb. De kraven kan vi aldrig ställa vid en upphandling.

Några av kommunens frågor till brukarna

Är personalen snäll mot dig?

Får du bestämma vad du vill göra på din fritid?

Får du hjälp av personalen med det du behöver?

Smakar maten bra?

Har varje boende en egen nyckel till sitt rum eller sin lägenhet?

Får de boende ta emot gäster alla kvällar efter 21.00?

Är det möjligt att bli sambo på boendet?

Har det förekommit våld eller hot på boendet under de senaste sex månaderna?

Svarsfrekvensen bland chefer är 93 procent, det är en kommunal chef som inte har svarat. Bland brukarna har 70 procent svarat.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons