Dyrare färdtjänst är fel

Reglerna för färdtjänsten skall ses över och att höja taxorna är fel.
Borås • Publicerad 21 januari 2008

Alla partierna i kommunstyrelsen är överens.

En översyn görs nu av reglerna sedan det visat sig att de som åker färdtjänst får höjningar av månadskortet med 80 procent och av enkelresorna med 25 procent. Översynen skall vara klar senast första juni i år och gatunämnden uppmanas att inte höja taxan innan översynen är klar.

Tre ärenden om färdtjänsten låg på kommunstyrelsens bord. Sexpartimajoriteten föreslog en allmän översyn av reglerna. Socialdemokraterna vill utreda om det går att införa värdekort och månadskort inom färdtjänsten.

Vänsterpartiet vill ha en översyn av regler och pris för månadskort och vill att en resa inom färdtjänsten kostar lika mycket som en enkelresa inom den ordinarie kollektivtrafiken.

Ansvariga kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) sa att när gatunämnden tog beslutet att höja taxan gick man helt på kommunfullmäktiges anvisningar om att månadskortet i färdtjänsten skall kosta 75 procent av ett vanligt månadskort.

– Det har blivit felaktigt, sa han.

Kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Olsson (s) tyckte att gatunämnden agerat lite märkligt.

– Västtrafik har sagt att utgångspriset för en färdtjänstresa fortfarande skall vara 20 kronor.

Han menade också att det bör finnas samma möjligheter att åka rabatterat och med månadskort inom färdtjänsten som i kollektivtrafiken.

Lennart Andreasson (v) vill egentligen att en färdtjänstresa skall kosta 16 kronor, samma avgift som den betalar som har värdekort inom kollektivtrafiken.

– Det röstades ner vid budgetfullmäktige i november så nu nöjer vi oss med att hävda att taxan skall baseras på grundpriset för en enkel resa, 20 kronor.

Både han och Ulf Olsson pekade på att det dessutom borde vara en gemensam prissättning när det gäller färdtjänst och sjukresor. Nu kostar det betydligt mer att åka till sjukhuset för behandling än att åka dit för att besöka en anhörig.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.