Annons

Dubbeldäckare klara för linje 100

Linje 100 mellan Borås och Göteborg kommer att trafikeras av dubbeldäckare, och turerna blir tätare.
Borås • Publicerad 24 november 2009
Snart kan trängseln på linje 100 vara ett minne blott. Orustrafiken lovar dubbeldäckare och tätare turer.
Snart kan trängseln på linje 100 vara ett minne blott. Orustrafiken lovar dubbeldäckare och tätare turer.Foto: BT Arkiv/Västtrafik

Detta sedan Orusttrafiken vunnit upphandlingen.

I går blev det klart med vem som tagit hem det nya avtalet med Västtrafik. Orusttrafiken lade det bästa budet och kommer därför att ta över driften av bland annat linje 100, 300 och 330.

Annons

– Vi hälsar Orusttrafiken välkomna till detta uppdrag. Den nya trafiken kommer att innebära förbättringar med tätare turer, lägre utsläpp och nya fordon på linjerna, säger Roger Vahnberg, trafikchef och vice vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Samtliga kommuner i Sjuhärad kommer att beröras, då sammanlagt 31 busslinjer har upphandlats. Enligt avtalet kommer trafikutbudet att öka med 30 procent.

Den största nyheten för resenärerna är dock att linje 100 från och med slutet av nästa år kommer att trafikeras av dubbeldäckare, en busstyp som än så länge är relativt ovanlig i Sverige.

Kollektivtrafiken mellan Borås och Göteborg har under flera år varit kritiserad för att inte räcka till och även för att vara osmidig, bland annat med krångliga tidtabeller som mixas mellan tåg och buss, något som det nu ska bli ändring på.

Regelbundna tidtabeller och anpassning av den övriga trafiken så att det blir smidigare att byta buss eller tåg, är löften som Orusttrafiken kommer med i samband med upphandlingen.

Dessutom ska utsläppen av fossila bränslen minska från dagens 95 till 10 procent.

Trafikstart är december 2010 för linje 100 och 101. Resterande 29 linjer har trafikstart i juni 2011.

Det totala utbudet ökar med 30 procent.

90 procent förnybart bränsle från trafikstart (biodiesel/RME)

Helt nya fordon, bland annat dubbeldäckare på linje 100

Automatisk brandsläckning i motorrummet

Kameraövervakning på vissa utsatta linjer för ökat trygghet.

Källa: Västtrafik

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons