Dömd storbedragare blåste kvinnor och hundvänner

Borås Artikeln publicerades

Mannen gav sken av att han ville flytta ihop med kvinnor och lurade dem på pengar, bilar och annat.

Han presenterade sig som framgångsrik aktiehandlare, men var i verkligheten en efterlyst storbedragare på rymmen.

Nu ställs 23-åringen inför rätta i Borås, där en stor rättegång beräknas pågå fyra dagar.

Han har åtalats för en massa bedrägerier och vissa påminner om klassiskt sol- och vårande.

De flesta drabbade är kvinnor, men även några män blev blåsta när de nappade på en annons om att hyra lägenhet i andra hand.

Andra personer blev lurade av mannens annonser om gulliga hundvalpar.

– Det gör fortfarande ont när jag tänker på det här. Jag orkar inte prata om vad han gjorde mot mig, säger en ung kvinna till BT.

– Min känsla är att han kan göra ett gott intryck och för att kunna lura människor måste du vara övertygande. Och det kan han vara, anser vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

På en känd datingsajt fick mannen förra våren kontakt med en ung kvinna i Borås. De träffades och började umgås.

– Han sa att han höll på med aktier och kunde hjälpa mig att tjäna en massa pengar, berättar kvinnan i polisförhör.

Hon tog ut sina besparingar, drygt 20 000 kronor, som han skulle investera.

Senare förklarade 23-åringen att han fått jobb i Borås och ville flytta ihop med henne. Han sa att han ordnat lägenhet, men att det brådskade med deposition.

Kvinnan lyckades låna över 30 000 kronor från nära anhöriga och mannen fick pengarna.

Senare tog han med en kristallkrona, tv och annat från hennes bostad till lägenheten som skulle bli deras gemensamma hem.

Men mannen försvann med sakerna och dök aldrig upp igen.

– Han sa "du kommer aldrig att glömma mig". Jag tänkte inte mycket på det då, men nu förstår jag. Jag kommer aldrig att glömma honom, säger kvinnan i förhör.

Samtidigt som han umgicks med henne så blev han bekant med en annan ung kvinna i Mellansverige, även det efter kontakt på en datingsajt.

En morgon innan hon gick till arbetet sa mannen att han ville tvätta bilen, en Golf som hon lånat av sin mamma. Sedan skulle han hämta henne efter jobbet.

Men där väntade kvinnan förgäves och när hon kom hem såg hon att mannens väska var borta. Även ägarbeviset och reservnyckeln till bilen saknades och han syntes aldrig till igen.

Det kom fram att han förfalskat ägarens namn på en fullmakt då han sålde Golfen till en bilhandlare. Köpet gick inte igenom eftersom bilen anmäldes stulen, så även handlaren blev blåst.

Dessa två kvinnor blev bedragna under en period då 23-åringen fortfarande avtjänade ett straff för grovt bedrägeri och bedrägeri på totalt två miljoner kronor.

Ett av offren var en kvinna som lånat över en miljon kronor efter löften om trygga och säkra investeringar. Mannen sa också att han skaffat ett hus dit de skulle flytta.

Allt var bluff. Enligt domen i Stockholm utsattes kvinnan förutom ekonomiska skador även för "stort personligt lidande".

Mannen var bara 20 år när han begick brotten. Rätten vägde in hans låga ålder när den dömde honom till fängelse i ett och ett halvt år.

Förra påsken fick han permission, men i stället för att återvända till anstalten började han åter bedra folk. Det var då han blåste Boråskvinnan och kvinnan med Golfen.

23-åringen efterlystes och greps i maj 2016.

Han transporterades till fängelset, men muckade senare under året.

Då fortsatte bedrägerierna.

Ett av hans nya offer var en ung kvinna som drabbades mycket hårt.

– Han kom över hennes bank-id och tog lån som gick in på hennes konto. Sedan såg han till att pengarna studsade vidare, anser åklagaren Ove Jäverfelt.

Kvinnan lämnades med ett krav från banken på 150 000 kronor.

Dessutom åkte hon på 85000 kronor för leasingavtal på en bil, efter att mannen förfalskat ett arbetsgivarintyg så att det verkade som om hon tjänade mycket mer än hon i verkligheten gjorde.

Innan mannen försvann hade han lovat att flytta ihop med henne.

Tre män som betalade in förskott för att hyra hennes lägenhet i andra hand blev då tillsammans lurade på drygt 20 000 kronor. Han hade annonserat lägenheten på Facebook, i hennes namn.

– Jag tyckte om honom så mycket och litade på honom. Jag ville inte förlora honom, sa hon i polisförhör.

Under hösten hann mannen även lura sju personer på handpenningar för hundvalpar som han annonserade ut på nätet.

Han greps i slutet av januari och sitter sedan dess häktad.

Han förnekar allt utom valpbluffarna, som han säger sig ha tvingats till av en annan person.

Under rättegången då han dömdes till fängelse åberopade mannen ett läkarintyg om att han inte kunde kontrollera sitt agerande.

Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt:

– När jag hör honom berätta om olika saker så känns det som om vi måste kontrollera allt han säger, även det som verkar självklart.

Fakta

Sol-och-vårare

Uttrycket härstammar från en bekantskapsannons i Stockholms-Tidningen där en man 1916 använde signaturen ”Sol och vår”

Sol-och-vårare förknippas med bedrägerier där förövaren inleder en "kärleksrelation" för att komma åt pengar eller annat av värde.

Den mest kände sol-och-våraren i Sverige är Gustaf Raskenstam som på 1940-talet hade relationer med över hundra kvinnor.

På senare år har det blivit vanligt att sol-och-vårare på dejtingsajter.

Källor: NE och Wikipedia

Visa mer...

Fakta

Åtalas för 21 brott

Den 23-årige mannen åtalas vid Borås tingsrätt för 18 bedrägerier, två fall av urkundsförfalskning samt ett oredligt förfarande.

I september 2015 dömdes han i Stockholm till fängelse i ett och ett halvt år för grovt bedrägeri och bedrägeri.

2011 dömdes han till ungdomstjänst för försök till utpressning.

Visa mer...