Annons

Doktorns ordination: Promenader

– Vill du hålla dig frisk – rör på dig.
Borås • Publicerad 12 maj 2008
Så här kan det se ut, vägen till bättre hälsa genom fysisk aktivitet på recept. Hittills har det praktiserats mest inom primärvården. Nu är det på gång också på SÄS, berättar sjukgymnast och samordnare Anna Cavrak samt chefsgymnast Agneta Olofsson.
Så här kan det se ut, vägen till bättre hälsa genom fysisk aktivitet på recept. Hittills har det praktiserats mest inom primärvården. Nu är det på gång också på SÄS, berättar sjukgymnast och samordnare Anna Cavrak samt chefsgymnast Agneta Olofsson.Foto: Lars-Åke Green

Doktorn kan säga så, men han kan också ta fram receptblocket och skriva en ordination på promenader. Då ökar chansen att de blir av.

Vi rör på oss mindre och mindre. Jämfört med för 50 år sedan går vi ett maratonlopp mindre i veckan.

Annons

Fysisk aktivitet på recept, FaR, introducerades 2001 i samband med kampanjen ”Sätt Sverige i rörelse” och är idag en etablerad arbetsmetod inom primärvården.

Nu är det dags för introduktion också inom sjukhusvården.

– Detta är ett nytt sätt för SÄS att arbeta. Lika vedertaget som läkemedel på recept, ska det bli att få fysisk aktivitet på recept, säger chefsgymnast Agneta Olofsson.

– Många patienter som skulle ha nytta av fysisk aktivitet går idag hem bara med ett recept på läkemedel.

Sjukvårdens ansvar för folkhälsan ökar. Idag är sjukvården mer och mer inriktad på preventiva insatser, och att det finns ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och god hälsa är väl känt.

Men har det någon betydelse om råden om fysisk aktivitet ges muntligt, eller skrivs ner som en ordination på en gul receptblankett?

Ja, säger Agneta Olofsson och sjukgymnast Anna Cavrak, som samordnar arbetet att införa FaR på SÄS.

Enligt en rapport från SBU, Statens beredning för medi-cinsk utvärdering, är följdsamheten vid en vanlig rådgivning är 12–50 procent. Kopplas däremot rådgivningen ihop med skriftlig ordination ökar följdsamheten med ytterligare 15–50 procent.

– Det visar att det har stor betydelse. En stor andel av patienterna förväntar sig få livsstilsråd när de kommer till sjukvården. Då ska vi också vara beredda att ge det, säger Anna Cavrak.

Fysisk aktivitet på recept är en sjukvårdande behandling som skrivs ut som ett komplement till eller som ersättning för läkemedel.

Annons

Individuellt anpassat

Behörig utskrivare är legitimerad sjukvårdspersonal. Till hjälp finns handboken Fyss, en motsvarighet till Fass, med råd och dosering för ett 30-tal olika diagnoser och sjukdomar.

– Receptet som skrivs ut är individuellt anpassat vad gäller aktivitet och dosering. För vissa sjukdomar kan FaR vara ett förstahands alternativ vid val av behandling.

Avsikten är att införandet av FaR på SÄS kommer att starta till hösten med någon pilotverksamhet. Nu pågår förberedelser, personal ska utbildas och riktlinjer dras upp.

Vad är FaR? FaR är ett konkret verktyg för att främja fysisk aktivitet bland befolkningen.FaR är en sjukvårdande behandling som skrivs ut som ett komplement till, eller ersättning för läkemedel.FaR kan användas både i förebyggande och behandlande syfte.Receptet ska vara individuellt anpassat avseende dosering och typ av aktivitet.Uppföljning ska ske och utvärdering av behandlingsresultat.Aktiviteten ska kunna utföras på egen hand eller i grupp.

Exempel på positiva hälsoeffekter av fysisk aktivitet Blodtrycket sänksKolesterolvärden påverkas i positiv riktningBlodsockernivån sänksVälbefinnandet ökarStresstoleransen förbättrasSömnen förbättrasEnergiomsättningen ökarFörebygger ett flertal sjukdomar såsom hjärt-/kärlsjukdom, diabetes, depression, benskörhet och vissa cancerformer.

Lästips: ”FYSS för alla”, men praktiska tips om fysisk aktivitet.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons