Djurkadaver ska värma Borås
– Det som förr var ett problem är något som vi nu tar vara på istället, säger en nöjd Per Karlsson, forsknings och utvecklingsansvarig vid Borås energi och miljö.
Det han pratar om är deras nya anläggning för att elda biomal, alltså döda djur.
För den som för sitt inre nu ser hur någon står och slänger in stora kadaver i brinnande ugnar förklarar Per Karlsson att det inte går till riktigt så.
– De kommer i flytande form, ungefär som köttfärs säger han.
Vad det handlar om är alltså döda djur, främst nöt, får och gris som istället för att bara destrueras återvinns i Borås kretsloppssystem och skapar energi i form av värme, el och kyla. Det rör sig alltså inte om exempelvis husdjur utan kan handla om vissa typer av slaktavfall eller självdöda djur.
I den nybyggda anläggningen på Ryaverket i Borås räknar man med att kunna ta emot 10000 ton så kallad biomal per år. Energin i bränslet motsvarar energibehovet för uppvärmning av cirka 1000 villor.
– Energiinnehållet ligger strax under träflisen vi eldar, säger Per Karlsson.
Tekniken är unik för Sverige och anläggningen i Borås är den sjätte i landet.
Rent praktiskt går det till så att det kommer en lastbil med biomal som sedan pumpas in via en slang in i anläggningen. Där hamnar det till slut i en av pannorna, där det bränns tillsammans med träflis.
För att slippa problem med lukt kommer all biomal att hanteras inom ett slutet system och rök från eldningen filtreras noga.
Anläggningen har kostat mellan sex och sju miljoner, men de pengarna räknar Borås energi och miljö med att de snart har tjänat igen.
– Det är inte bara miljönytta, utan även en lönsam investering, säger Per Karlsson.
Biomal har ett energiinnehåll som ligger strax under träflis. De 10000 ton som årligen ska levereras till Ryaverket genererar cirka 22 GWh.
För att värma upp en villa under ett helt år går det åt cirka tio ton biomal. I vikt motsvarar det cirka 17 fullvuxna kor.