DHL satsar på jätteterminal på Viared - kan ge 30 nya jobb

Satsningen kan leda till ett 30-tal nya jobb.
Borås • Publicerad 12 augusti 2008
R 40-teminalen börjar snart byggas, och det blir DHL som till nästa höst flyttar in i lokalerna. Igår gick Bengt Bylund, DHL och Joakim Hedin på Bockasjö AB ut med nyheten.
R 40-teminalen börjar snart byggas, och det blir DHL som till nästa höst flyttar in i lokalerna. Igår gick Bengt Bylund, DHL och Joakim Hedin på Bockasjö AB ut med nyheten.Foto: Tomas Karlsson

DHL Nordic AB slår ihop sina enheter i Borås och blir hyresgäst i den nästan 40 000 kvadratmeter stora R 40-terminalen på Viared.

Kommunens försäljning strax efter nyår av den stora lagertomten på Viared till fastighetsutvecklingsföretaget Bockasjö AB gav upphov till många gissningar om vem som var den blivande hyresgästen.

Efter månader av markarbeten på det 8,4 hektar stora området föll så igår täckelset: det blir alltså DHL som flyttar in om ett år.

Samtidigt lämnar företaget de totalt fem platser man haft verksamhet och tillfälliga lager på runtom Borås.

– Alla våra kunder expanderar, och när vi såg den här utvecklingen för tre år sedan var vi tvungna att göra något, säger Bengt Bylund, Sverigechef för DHL Freight Storage AB.

Verksamheten i Borås inom så kallad trepartslogistik är en av DHL:s största i Sverige och den kommer nu att växa och kräva mer personal.

– Borås är mycket attraktivt för oss, eftersom här finns kunnigt folk och det är lätt att rekrytera personal.

R 40-terminalen, som är en investering i storleksordningen 220 miljoner kronor, görs i sin helhet av Bockasjö AB, som blir fortsatt hyresvärd åt DHL.

– Vi har långa hyreskontrakt, säger Joakim Hedin som inte vill precisera sig mer än så.

– Samtidigt är ju den här typen av fastigheter lätta att ställa om så att de passar andra företag den dagen det kan bli aktuellt, säger han.

För Joakim Hedin väntar nu ännu ett spännande projekt på Viared. Ett markområde på 50 ?000 kvadratmeter längst i väster har reserverats i väntan på att förhandlingarna med en kund ska slutföras.

– Det kan tänkas att vi är framme vid ett beslut om att påbörja ett bygge inom 4-5 månader, säger Joakim Hedin.

Han hoppas för egen del på att Borås kommun så snabbt som möjligt ska klara av att få fram ny industrimark när Viared nu börjar bli fullt utnyttjat.

– För egen del tror jag att industriområden i anslutning till en nybyggd förbifart för riksväg 27 Viared–Kråkered skulle bli mest attraktiva.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.