Det lägger vi helst på grillen
Styckmästaren Sofia Holmqvist guidar oss genom grillfavoriterna bland nöt- och fläskkött.
Allt kött i charken kommer från Dalsjöfors slakteri. De packar inget utan säljer det över disk.
Sofia Holmqvist berättar att det alltid är mycket folk som handlar av dem, men det märks direkt när det är bra väder att grillen ska fram.
– Mest populärt just nu är klassikerna karré, fläskfilé och fläskkotlett. Men nötkött som entrecote och ryggbiff ökar och är också mycket omtyckt, säger hon.
Matlagningsprogram på TV och att det är trendigt att laga mat gör att folk vill göra maten från grunden själva, tror hon. Kunderna är inte längre sugna på färdigkryddat eller färdigmarinerat. Det betyder att det inte är så stor åtgång på forna grillfavoriten flintastek.
Hos dem köper de flesta kunderna sitt kött över disken.
– Man bryr sig om kvalitén och vill gärna krydda och marinera själv. Och det finns ju så mycket att grilla. Hos oss kan de få precis det de vill ha.
Dock påverkar priset mycket. Är det extrapris på något så ökar försäljningen av det köttet. Annars verkar folk ha sina favoriter och håller sig till dem.
– Vi anpassar oss till kunden. Om man föredrar tjocka eller tunna skivor eller vad det nu kan vara så fixar vi det. Dessutom kan de bara säga till oss så beställer vi hem det kött de vill ha från slakteriet på en dag, säger Sofia Holmqvist.
De mest populära delarna från nöt- och fläskkött:
Oxfilé
Djur: Nöt
Från vilken del: Sitter närmast ryggraden på insidan
Egenskaper på grillen: Lite dyrare kött och inte lika vanligt nötkött att grilla som exempelvis entrecote eller ryggbiff. Köttet blir mört och fint. Grillas efter tycke beroende på hur rött kött man gillar.
Fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
Djur: Gris
Från vilken del: Bakre delen av ryggen
Egenskaper på grillen: Ytterfilén är gjord på kotletten och ett billigare alternativ till fläskfilén. Den är fin och mör men passa den när du grillar så att den inte blir för torr.
Fläskkotlett
Djur: Gris
Från vilken del: Skivor av kotlettraden som sitter på nedre delen av ryggen
Egenskaper på grillen: Fläskkotletten är populär året om. Finns både benfri och med ben. Benet gör att det blir lite saftigare. Lätt att grilla och behöver inte ligga så länge på grillen.
Fläskkarré (benfri och med ben):
Djur: Gris
Från vilken del: Främre delen av ryggen mellan huvud och kotlettrad
Egenskaper på grillen: Mycket populärt grillkött. Köttet blir saftigare än exempelvis kotletten då det finns mer insprängt fett. Griskött ska vara välstekt. Hur lång tid det tar beror på tjockleken men brukar räcka med 4-5 minuter på varje sida.
Sidfläsk
Djur: Gris
Från vilken del: Bakre delen av sidan, både från bröst- och ryggsidan
Egenskaper på grillen: Lite tjockare skivor sidfläsk har blivit populärt att grilla. Går väldigt snabbt och passar bra med en söt marinad på exempelvis honung.
Fläskfilé
Djur: Gris
Från vilken del: Insidan av kotlettraden på bakre delen av ryggen
Egenskaper på grillen: Lite dyrare än fläskytterfilén, men köttet blir lite mörare, mjukare och finare. Kan grillas både hel och i skivor. Passa så att du inte grillar den för torrt.
Kamben
Djur: Gris
Från vilken del: Benen från bröstkorgen - revbenen
Egenskaper på grillen: Kambenen är de tunna, korta revbenen och är väldigt omtyckta. Eftersom de är tunna går de snabbt att grilla och köttet blir saftigt. Även de längre revbenen spare ribs är populära.
Entrecote
Djur: Nöt
Från vilken del: Entrecoten sitter långt fram på ryggen ovan biffen och nedanför högreven
Egenskaper på grillen: Entrecoten är en riktig grillfavorit. Entrecoten är lite billigare än ryggbiffen. Köttet blir väldigt gott om man låter det ligga i marinad över natten. Här kan man grilla efter tycke och smak beroende på hur rött kött man vill ha. Entrecoten är också bra att göra grillspett av.
Ryggbiff
Djur: Nöt
Från vilken del: Sitter längs nötkreaturets ryggrad
Egenskaper på grillen: Lite torrare än entrecoten eftersom den inte har lika mycket insprängt fett. Är enkel att variera då man kan göra mycket med köttet exempelvis pepparbiff, grillspett eller en helstekt bit. Men grilla inte ryggbiffen för länge då kan den bli torr.
Källa: Styckmästare Sofia Holmqvist på Konsum i Dalsjöfors och Svenskt kött