"Det känns bra att dom åker dit"

I dag åtalas tre kvinnor och en man för en serie fräcka stölder hos åldringar i västra och södra Sverige.
Borås • Publicerad 19 mars 2008
"Många gamla har fått lida på grund av dessa stölder", säger 88-åriga Alva som drabbades av tjuvarna.
"Många gamla har fått lida på grund av dessa stölder", säger 88-åriga Alva som drabbades av tjuvarna.Foto: Anders Robertsson/Arkiv
Foto: Anders Robertsson

– Det känns bra att dom åkte dit, säger 88-åriga Alva i Borås som blev bestulen på sina guldsmycken.

En av kvinnorna som åtalas i Borås tingsrätt i dag ringde på hos Alva och presenterade sig som sjukgymnast. I andra fall har tjuvarna sagt att de är från hemtjänsten.

Så gjorde de hos en 86-årig kvinna i Borås:

– Men jag krävde legitimation och någon sådan fanns inte. Hon som stod vid dörren var envis och tiggde om att få komma in. Jag sa nej och till slut stängde jag dörren, berättar 86-åringen.

Det räddade henne från att bli bestulen, fast tjuvarna fortsatte till en 90-årig kvinna i närheten och där lyckades de bättre.

BT berättade i början av februari om åldringsligan. En uppmärksam man slog larm om några personer som uppträdde underligt i Borås.

När de satte sig i bil och åkte iväg for han efter och dirigerade polisen via mobiltelefon.

Det ledde till att tjuvarna kunde gripas sedan de varit hemma hos 88-åriga Alva och andra åldringar i Borås och Mark. Och guldringarna som stulits hos henne hittades.

– De sakerna är i tryggt förvar hos polisen tills rättegången är över och jag ska försöka sluta gräma mig över att jag släppte in någon så här, säger Alva.

– Min dörr kommer aldrig mer att öppnas för okända! Det bara är så.

Ett armband som stals har inte återfunnits och försäkringsbolaget har hört av sig till Alva.

– Jag har haft samma försäkringsbolag sedan 50-talet så det är på tiden att dom betalar ut ersättning för något, säger hon.

Hon slipper vittna i den kommande rättegången och tänker inte gå dit som åhörare:

– Nej, jag tror inte det. Men det var gott att dom åkte fast. Det är så många gamla som har fått lida och må illa.

Kammaråklagare Mats Jansson kommer att åtala alla fyra för grova stölder.

De flesta offer finns i Västsverige och Småland och alla är äldre. Många över 80 år och bland de bestulna finns till exempel en 94-årig kvinna.

Mannen och de tre kvinnor som åtalas bor på olika adresser i Malmö. Kvinnorna har flera gånger dömts för stölder och andra brott.

Här är åldringsligan som avslöjades i Borås

34-årig kvinna

Förekommer tio gånger i belastningsregistret, det vill säga kriminalregistret. Fyra gånger fälld för grov stöld eller stöld. Senaste domen åtta månaders fängelse. Saknar jobb och lever på bidrag.

39-årig kvinna

Sju avsnitt i kriminalregistret. Flera domar för stölder, en del grova. Har enligt personutredning aldrig lyckats ta sig in på arbetsmarknaden. Erkänner missbruk av narkotikaklassade tabletter.

39-årig kvinna

14 gånger i belastningsregistret. Grov stöld, stöld och snatteri vanligaste brotten. Straffen oftast skyddstillsyn och böter, men någon gång ett kortare fängelsestraff och två gånger rättspsykiatrisk vård.

47-årig man

Chaufför vid åldringsstölderna. Inte tidigare straffad och söker uppehållstillstånd sedan slutet av förra året. Har sagt att han lever på diversearbeten och skrotinsamling.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.