Annons

Designtävling om askgravlunden avgjord – ”Ett fantastiskt projekt”

Med inspiration från minnesmonument och äldre tiders gravkullar har två landskapsarkitektstudenter formgett ett förslag på hur askgravlunden på S:t Sigfrids griftegård skulle kunna se ut.
– Vi kommer ha med oss det när vi tänker på framtiden för området, säger kyrkogårdschef Lars Öhrn.
Borås • Publicerad 26 augusti 2020 • Uppdaterad 1 september 2020
Ängskastellet har tagit inspiration av forntida gravkullar för samtidigt ge plats åt en modern skötselfri gravplats. Skisser av Emma Nilsson och Ossian Trotzig.
Ängskastellet har tagit inspiration av forntida gravkullar för samtidigt ge plats åt en modern skötselfri gravplats. Skisser av Emma Nilsson och Ossian Trotzig.

I våras utlystes en studenttävling där utmaningen var att ge askgravlunden Linnéan på S:t Sigfrids griftegård nytt liv. Av de tre nominerade bidragen har en vinnare nu utsetts – Ängskastellet. Ett monumentsliknande rum i kalksten med uppsatta namnplattor över de avlidna.

– Det kändes viktigt att man gjorde en respektfull och värdig plats för de som ska besöka den. Samtidigt var det betydelsefullt att den fungerade med de befintliga intilliggande inslagen på platsen, säger Emma Nilsson, en av de studenter som skapat det vinnande bidraget.

Annons

Hon har tillsammans med studenten Ossian Trotzig formgett en askgravlund som tagit inspiration av forntida gravkullar för samtidigt ge plats åt en modern skötselfri gravplats.

bild 1/2

Anledningen till att askgravlunden på S:t Sigfrids griftegård stod i centrum för tävlingen beror på att det i år skulle ha varit Borås tur att stå som värd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds rikskonferens. På grund av coronapandemin ställdes konferensen in, men designtävlingen har fått bestå.

– Vi har en del yta på Linnéan som vi inte har något planteringsförlag på. Därför valde vi att lägga ut den till tävlingen för att se vad vi skulle få för napp, säger kyrkogårdschef Lars Öhrn på Svenska kyrkan i Borås.

Han har tagit del av alla tre nominerade bidrag, men säger säger själv att han är imponerad av designen av Ängskastellet.

Eftersom cirka 80 procent av avlidna i dag kremeras finns ett ökat intresse för att utveckla de gravskicket.

– Området Linnéan är i kontinuerlig utveckling och utvidgas i den takt som vi gravsätter, säger Lars Öhrn.

Kommer ni på något sätt gå vidare med det vinnande bidraget?

– De har visat upp ett stort och fantastiskt projekt. Vi kommer ha med oss det när vi tänker på framtiden för när vi ska göra i ordning i området Linnéan – säkert kommer delar av deras idé att komma med framöver.

Designtävlingen arrangeras årligen av Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds rikskonferens, Tankesmedjan Movium och Stenindustriförbundet. Det vinnande bidraget har tagits fram genom en öppen omröstning och en jury.

Emma Nilsson och Ossian Trotzig, landskapsarkitektstudenter på Sveriges lantbruksuniversitet.
Emma Nilsson och Ossian Trotzig, landskapsarkitektstudenter på Sveriges lantbruksuniversitet.Foto: Anders Bobert, Privat
Elin KullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons