Annons

DEL TVÅ: Här går fem lärare på en dator

Flera grundskolor i Borås är i akut behov av datorer till sin personal.
I Dalsjöskolan delas datorerna - fem lärare på en dator.
Borås • Publicerad 12 september 2011
En vanlig syn. Trängseln kring datorerna i Dalsjöskolans lärarrum är nästintill alltid stor. Här får i snitt fem lärare dela på en dator. ?Man känner sig i princip alltid stressad när man har loggat in, för det är ofta någon annan arbetskamrat som också behöver använda den?. säger läraren Jonas Hilding.
En vanlig syn. Trängseln kring datorerna i Dalsjöskolans lärarrum är nästintill alltid stor. Här får i snitt fem lärare dela på en dator. ?Man känner sig i princip alltid stressad när man har loggat in, för det är ofta någon annan arbetskamrat som också behöver använda den?. säger läraren Jonas Hilding.Foto: Anders Robertsson
Foto: Ola Bergström
Jonas Hilding
Jonas HildingFoto: 

– Givetvis är det extremt problematiskt och i slutändan är det eleverna som får ta smällen, säger läraren Jonas Hilding.

Skillnaderna mellan grundskolorna i Borås stad är mycket påtaglig när det kommer till datortillgängligheten för lärarna. Medan exempelvis Fjärdingsskolans personal har två maskiner per anställd, får fyra lärare i Äspereds- och Aplaredsskolan turas om att använda en. Värst är det dock i Dalsjöskolan.

Annons

– I vårt arbetsrum är vi elva ­personer som delar på två datorer. Det säger sig självt hur svårt det blir att göra ett bra jobb när datorn – som i dag är vårt viktigaste verktyg – nästintill alltid är ­upptagen. Jag brukar få ta med mig min privata laptop, för­klarar läraren Ing-Marie Fridén.

Kollegan Jonas Hilding tar vid:

– Man känner sig i princip alltid stressad när man har loggat in, för det är ofta någon annan arbetskamrat som också behöver använda den.

– Värst är det när det är dags för utvecklingssamtal och vi ska färdigställa skriftliga omdömen. Då är de alltid upptagna.

Några andra arbetsuppgifter som ska klaras av i skolan är införande av elevnärvaro, kommunikation med föräldrar och elever via läroplattformen Ping Pong eller mejl och underlag till klassmöten.

Blir det mycket extrajobb hem­ifrån?

– Ja, man får avsätta ungefär en halvtimme varje dag. Slår man ut det på de 60 lärare som arbetar här så blir det en ganska ansenlig summa under ett år. Men det verkar som om det är lågprioriterat – det har varit snack om att vi ska få varsin, ända sedan jag började här 2005, säger Jonas Hilding.

Flera av de rektorer BT varit i kontakt med är väl införstådda med problematiken.

– Det är bekymmersamt, men budgeten har hittills inte räckt till. Frågan har lyfts uppåt i organisationen och förhoppningsvis kan situationen förbättras nästa år, säger Dalsjöskolans rektor Marianne Johansson.

– Det är inte bara lärarna som drabbas utan även indirekt ­eleverna, vilket är mycket illavarslande. Men det är en svår situation för alla parter, i grund och botten hänger det på hur det ekonomiska läget ser ut, kommenterar Sandgärdsskolans rektor Marika Andersson.

Så här är datorläget bland Borås grundskolor

Bodaskolan: en lärare per dator.

Äsperedsskolan: fyra lärare per dator.

Dalsjöskolan: fem lärare per dator.

Kinnarummaskolan: en lärare per dator.

Dannikeskolan: en lärare per dator.

Aplaredsskolan: fyra lärare per dator.

Sandgärdsskolan: tre lärare per dator.

Viskaforsskolan: en lärare per dator.

Erikslundsskolan: en lärare per dator.

Rångedalaskolan: tre lärare per dator.

Fjärdingsskolan: 0,5 lärare per dator.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons