Annons

De skildrar fallet Jeton – Sjuhäradsbon som dömdes för massmord

Sjuhäradsbon Jeton Kiqina satt fängslad 13 år i Kosovo för ett brott han säger att han inte begått. Nu är Jeton släppt och har fått återvända till Sverige.
I en ny serie skildrar BT Dokumentär vad som egentligen hände – och hur Jeton blev inblandad, och dömd, för ett massmord i Kosovo.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sjuhärad • Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 14 juni 2021
Bakom podden står BT-journalisterna Elin Kullander, Jennie Ölund och Jonas Ekelund.
Bakom podden står BT-journalisterna Elin Kullander, Jennie Ölund och Jonas Ekelund.Foto: Jan Pettersson

För 20 år sedan skedde ett brutalt massmord på en hel familj. Det var i Kosovo 2001 och mordet på familjen Hajra kom att bli ett av de mest hänsynslösa i Europa under 2000-talets början.

Svenljungabon Jeton Kiqina var sommaren 2001 på besök i Kosovo och bjuden på samma fest som familjen Hajra befann sig på, timmarna innan de mördades. Tre år efter mordet reste han tillbaka till Kosovo för att vittna i den utdragna rättsprocessen. Men istället för att vittna häktades han och dömdes senare för inblandning i mordet.

Annons

BT Dokumentär är tillbaka och skildrar i en ny poddserie berättelsen om Jeton och vad som egentligen hände. Bakom podden står BT-journalisterna Jennie Ölund, Jonas Ekelund och Elin Kullander.

– Det är en anmärkningsvärd historia. Vi häpnar om och om igen över att det är så mycket som känns så overkligt. Inte bara att det är ett brutalt mord, utan också det sätt som en person blir dömd på som vi inte är vana vid att se i Sverige, säger Elin Kullander.

”Det är extrema miljöer, en helt annan verklighet”
Jennie Ölund, reporter på BT

Från början var tanken att påbörja arbetet med podden redan förra våren, och då åka ner till Kosovo för att besöka Jeton där allting hände. Men pandemin kom i vägen och istället fick reportrarna vänta på att Jeton kunde komma tillbaka till Sverige, vilket var i julas. Först då hade hela han avtjänat hela strafftiden.

– Jeton berättar allt. Han är otroligt öppen med vad som hänt, upplevelsen av fängelset och hur det är att psykiskt gå igenom det här och bli dömd för något man säger att man är oskyldig till, säger Elin Kullander

– Vi har suttit många timmar och gjort många intervjuer med honom. Det är extrema miljöer, en helt annan verklighet, säger Jennie Ölund.

Förutom Jeton har BT Dokumentär pratat med en lång rad inblandade för att skapa sig en heltäckande bild av vad som hänt. Allt från anhöriga till polisutredare, åklagare och juridiska experter kommer till tals i poddserien.

– Framförallt har det handlat om att få tag på rätt personer, men även domarna och polisutredningen har varit centrala i arbetet. Eftersom det är 20 år sedan och skedde i ett land som skiljer sig mycket från hur det fungerar i Sverige har det inte varit helt lätt, säger Jonas Ekelund.

BT har genom åren skrivit många artiklar om fallet Jeton, ett underlag som varit till stor hjälp i arbetet med dokumentärpodden. Men i poddserien kommer även nya uppgifter presenteras, berättar reportrarna.

– Historien kommer ta några oväntade vändningar, vändningar som var oväntade även för oss, säger Elin Kullander.

– Våra nya uppgifter har även lett till konsekvenser i rättsväsendet i nutid, det var vi inte beredda på, säger Jennie Ölund.

Annons

På torsdag släpps det första av sex avsnitt i poddserien om fallet Jeton.

Fakta

Så lyssnar du på BT Dokumentär – Fallet Jeton

För prenumeranter släpps alla de sex avsnitten av podden 17 juni på bt.se.

På bt.se hittar du förutom podden även extramaterial som bilder, kartor och persongalleri.

17 juni släpps också första avsnittet av BT Dokumentär – Fallet Jeton på Podcaster, Acast och Spotify. Därefter släpps de följande avsnitten 20 juni, 23 juni, 26 juni, 29 juni och 2 juli.

Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons