De hittade ny jättesvamp

För fyra år sedan hittade Nils Lennartsson och Frida Rångemyr en jättesvamp i skogen.
Borås • Publicerad 10 september 2008
För fyra år sedan hittade Frida Rångemyr och Nils Lennartsson en jättesvamp i skogen. Nu har de hittat en ännu större, på samma ställe.
För fyra år sedan hittade Frida Rångemyr och Nils Lennartsson en jättesvamp i skogen. Nu har de hittat en ännu större, på samma ställe.Foto: Lennart Magnusson
Frida och Nils för fyra år sedan.
Frida och Nils för fyra år sedan.Foto: Lennart Magnusson

RÅNGEDALA.

Nu har de hittat en ny – ännu större.

På samma ställe.

– Jag gick och kollade vid min gamla hydda i skogen, och då såg jag svampen, nästan exakt på samma ställe som vi hittade den förra, berättarNils.

Han och grannen Frida är båda tolv år gamla. Svampen de hittat är en så kallad blomkålssvamp.

– Den här väger 2,2 kilo, så den är mycket större än den som de hittade sist. Den vägde bara 1,2 kilo, säger Nils mamma Carina.

Stucken av en geting

Den gången slutade det hela lite illa eftersom en geting hade gömt sig i svampen, och den stack Nils i fingret. Så för säkerhets skull hade de på sig vantar när det plockade årets fynd.

– Men nu gick det bra, det var ingen geting i svampen den här gången, säger Nils.

Annars tillhör svampplockning inte Nils och Fridas favoritsysselsättning, även om det är kul när man hittar jättar på ett par kilo.

– Vi får väl se om vi hittar en ännu större om fyra år igen, säger Nils.

En riktig delikatess

Den förra svampen visste de inte riktigt vad de skulle göra med, så det slutade med att de slängde den.

Så blir inte fallet den här gången.

– Jag har ju hört att det ska vara en riktig delikatess, så vi får väl försöka laga till den, säger Carina. Fast jag vet inte riktigt hur man ska göra för att den ska smaka bra.

Gillar kantareller bättre

Barnen är dock inte helt säkra på att de kommer uppskatta svampen på tallriken.

– Jag föredrar nog kantareller, säger Frida.

Blomkålssvamp (Sparassis crispa) Fruktkropparna består av gräddfärgade till gulbruna tättsittande, tillplattade, krusiga grenar, som sträcker sig ut från en kraftig, rotlikt förlängd fot.Svampköttet smakar milt, och har en frisk ”skogsdoft”.Parasiterar på tallrötter, men kan också leva som saprotrof på gamla murkna tallstubbar.Ingen svamp är speciellt lik blomkålssvampen. Kan av ovana svampplockare möjligen förväxlas med stora fingersvampar, men dessa har oftast runda grenar och saknar tillplattade grenspetsar.Blomkålssvampen anses vara en av våra godaste matsvampar. Passar till all sorts matlagning, men är mindre lämplig att torka då smaken kan bli något besk.Blomkålssvampen kan vara ganska svårrensad då barr och jord ofta är inväxta i grenverket.

Källa: svampguiden.com

Friterad blomkålssvamp

4 personer

Ingredienser: 1 st blomkålssvamp1 dl vetemjöl2 dl majsmjöl1 tsk bakpulver0,5 tsk salt1 st ägg2 dl Lättöl3 dl olja

Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa upp ägget.

Tillsätt ägg och kall lättöl och rör ihop till en jämn smet.

Hetta upp oljan till 180 grader. Doppa svampbitarna en i taget i frityrsmeten och lägg dem i den heta oljan.

Fritera tills bitarna är gyllenbruna.

Låt rinna av på hushållspapper.

Serveringstips: Servera med ris och ångkokta grönsaker.

Källa: Tasteline

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.